L’operació Catalunya ha estat avui protagonista d’una part de la sessió de control al president al ple del Parlament, on Carles Puigdemont ha denunciat l’ús d’instruments essencials de l’aparell de l’Estat per combatre els rivals polítics. “Això no és democràcia”, ha advertit. Prèviament, la líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, havia acusat el Govern de fer un discurs victimista per amagar la corrupció a Catalunya i a CDC, la qual cosa ha donat peu a què el president ironitzés sobre el seu convenciment que el rebuig a la corrupció presidirà les converses de C's amb el PP per al nou Govern espanyol.

Puigdemont ha desqualificat la guerra bruta de l'Estat després que el portaveu del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, s’ha referit als informes del ministeri d’Exteriors, a l’Operació Catalunya, a les converses del ministre Fernández Díaz, i a les actuacions del govern espanyol “per combatre amb armes convencionals i no convencionals tot el que fa el Govern”. Turull ha demanat al president què pensa fer contra aquestes “accions tan repugnants” per combatre el procés.

“Doncs tirar endavant sense por, sense vacil·lacions i comptant amb la majoria parlamentària catalana compromesa amb el fet que aquest país sigui un Estat independent”, ha respost Puigdemont.

El president ha argumentat que, entre altres raons, l’objectiu de construir un nou Estat obeeix a la voluntat de fugir d’aquesta mena de pràctiques i d’una manera de fer política que barreja els poders “de manera impúdica”. “S’usen recursos públics per espiar i fabricar informes difamatoris, calumniants pel delicte de no pensar igual que govern”, ha denunciat.

Puigdemont, que s’ha referit a poders de l’Estat com la judicatura o la policia i la guàrdia civil, ha advertit que s’ha compromès la seva feina utilitzant aquestes estructures de manera “molt poc presentable” per combatre l’adversari polític.

El president s’ha referit en concret al ministeri d'Exteriors i, després de recordar que l’acció exterior de l’Estat espanyol està finançada en un 20 per cent per Catalunya, ha subratllat que amb la independència Catalunya es garantirà un Estat “que no ens anirà a la contra” amb la voluntat de “desacreditar l’autèntic motor econòmic de l’Estat”.

En aquest sentit, ha subratllat el “ridícul” d’un Govern que es passa l’any sense escoltar Catalunya tret d’un dia en què en un informe intern mostra la preocupació perquè el procés “funciona”.

“El món te interès a saber i el govern espanyol no, què està passant a Catalunya”, ha reblat.

Versemblança de realitat

Prèviament, la presidenta del grup de Ciutadans, Inés Arrimadas, havia acusat el Govern d’amagar els casos de corrupció de Catalunya rere “discursos victimistes”. “Com es pot lluitar contra la corrupció quan es nega la corrupció a Catalunya i al seu partit?”, li ha demanat.

El president ha replicat celebrant l’exigència de Ciutadans en la lluita contra la corrupció. “Estic convençut que figurarà en les converses amb el PP [per a la constitució del nou Govern espanyol] i seran absolutament intolerants amb totes aquelles pràctiques”, ha ironitzat.

Puigdemont ha rebutjat que es negui l'existència de corrupció a Catalunya, com a altres països, per la qual cosa ha advertit que la lluita del Govern és per la seva eradicació i la transparència. Però ha exigit “per exigència democràtica i ètica” anar més enllà de les insinuacions.

En aquest punt ha denunciat el fet que s’hagin abocat recursos públics de l’Estat espanyol a intentar “empastifar gratuïtament els qui defensen la ideologia independentista”. “En aquest totum revolutum s’aprofita tot”, ha retret assenyalant la “versemblança de realitat” en què, ha retret, està instal·lat Ciutadans, a qui “els preocupa poder arribar al fons de la qüestió”.

“No s'hi val tot en política. No val la corrupció ni versemblança de corrupció per empastifar els qui tenim una ideologia diferent”, ha retret.