"Avui tots ens sentim condemnats". Amb aquestes paraules ha respost el president, Carles Puigdemont, a la sentència del TSJC que inhabilita l'expresident Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera Irene Rigau. Amb tot, ha advertit que "allò que la justícia espanyola acaba de condemnar ho indultarà el poble de Catalunya en forma de referèndum, votant, i votant aquest any". Això serà, ha dit, entre finals d'estiu i començaments de tardor.

El president ha comparegut a la galeria gòtica del Palau de la Generalitat acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. Seguien la compareixença des de la primera fila els consellers Neus Munté, Josep Rull, Meritxell Ruiz, Meritxell Borràs, Santi Vila i Jordi Baiget.

El president ha assegurat que avui se senten condemnats tots aquells que van anar a votar el 9-N, els gairebé 2,4 milions de persones que van anar a les urnes, ja fos per votar sí o no. "Avui han rebut el veredicte de culpabilitat com si fos per a ells també", ha assegurat.

"Ens anima a continuar"

Però també ha volgut deixar clar que això no farà replantejar el compromís del Govern amb el procés. "Més aviat al contrari, ens anima a continuar", ha assegurat. Ho ha hagut de repetir en anglès a petició dels corresponsals presents i que, igual com ha passat una estona abans a la seu del PDeCAT, li han demanat com afectarà aquesta condemna al full de ruta del procés.

També, en ser preguntat sobre si el resultat d'aquest judici pot afectar la voluntat de diàleg del Govern per pactar amb l'Estat un referèndum, ha ironitzat que "per saber si la sentència pot afectar el diàleg, hi hauria d'haver diàleg i no n'hi ha". "I ens en lamentem molt", ha assegurat.

"Avui som aquí, totes les opcions estan vives, però cap sentència ni cap declaració ens farà desdir del que ens hem compromès davant del Parlament", ha reblat.

Preocupació a Europa

El president ha advertit que la sentència s'escau en un moment en què es comença a expressar una "profunda preocupació i inquietud a Europa pel que està passant a l'Estat espanyol". S'ha referit al toc d'atenció de la Fundació Adenauer sobre la necessitat de buscar una sortida política al pols català, però també a la decisió d'aquest cap de setmana de la Comissió de Venècia en què adverteix el TC de la necessitat de mantenir la neutralitat.

També el vicepresident, Oriol Junqueras, ha assegurat que aquesta mena de decisions el que fan és "refermar" el compromís del Govern per tirar endavant el mandat de convocar el referèndum.