Deu dies després que sortissin a la llum les primeres informacions que relacionaven el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, i el ja excap de l'Oficina Antifrau, Daniel de Alfonso, amb una trama de conspiracions contra polítics independentistes, Público ha fet entrega a la Fiscalia General de l'Estat de les quasi quatre hores de gravacions filtrades.

El rotatiu ha assegurat que ha entregat els documents a la Fiscalia "per si fos procedent realitzar d'ofici algun tipus d'actuació o diligència, sense fer cap valoració jurídica sobre el seu objecte i contingut".

La policia ja va personar-se a la redacció del mitjà divendres passat, però la direcció del diari es va negar a entregar els àudios perquè els agents no portaven cap ordre judicial. El diari va rebre les gravacions de forma anònima a la redacció.

Ara, però, la direcció del rotatiu posa de manifest que "sempre ha estat disposada a col·laborar amb la Justícia per aclarir si aquestes converses i les seves conseqüències constitueixen algun tipus de delicte", tot i que lamenta que el Ministeri de l'Interior només "es limiti a perseguir la font de la filtració, com si revelar actuacions impròpies d'un alt càrrec de l'Executiu fos delictiu".

A més, el mitjà ja va treure ahir a la llum que les converses van ser gravades per un dels participants -ells apunten que De Alfonso va gravar-ho amb el seu mòbil perquè la seva veu s'escolta "perfectament" i la de Jorge Fernández, no-, fet pel qual carrega contra el ministre en funcions per acusar públicament de "conspiració" i d'activitat "mafiosa" els periodistes al·legant que la difusió de les gravacions és un delicte.

El cercle queda tancat, doncs, amb la destitució de De Alfonso com a cap de l'Oficina Antifrau votada per quasi tots els diputats del Parlament, menys els del PP, -que tornarà a fer de jutge a l'Audiència de Barcelona- i amb una carta seva de comiat en què demana disculpes "a tots i totes sense excepció, a qui hagi pogut molestar en algun moment durant aquests dies".

Això sí, tot plegat ha succeït, sense cap cost polític pel ministre en funcions, que només s'ha centrat a condemnar que s'hagin filtrat les gravacions, i ni tan sols ha comparegut al Congrés per donar explicacions.