El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el DOGC, publica avui la Llei 4/2017 de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2017. Aquesta publicació obre la via a la presentació de recursos davant el Tribunal Constitucional.

Tant el govern espanyol com el PSOE i Ciutadans entenen que la llei catalana de pressupostos pot incórrer en inconstitucionalitat perquè dedica una partida a la convocatòria d’un referèndum sobre la independència de Catalunya i la Generalitat no té competències per fer-ho.

El passat divendres el portaveu del Govern central, Íñigo Méndez de Vigo, va indicar que, després de la publicació dels pressupostos de la Generalitat, el Govern espanyol demanarà un informe al Consell d’Estat, el pas previ per presentar un recurs d’inconstitucionalitat. Méndez de Vigo també va advertir que els pressupostos de la Generalitat de Catalunya per a aquest any han d’ajustar-se a la legalitat, i va avançar que si el text definitiu no ho fa, serà recorregut davant el Constitucional.

Per la seva banda, el portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va anunciar que aquesta setmana el seu grup recollirà les firmes de 50 diputats per interposar un recurs d’inconstitucionalitat contra la llei catalana de pressupostos per dedicar una partida a la convocatòria d’un referèndum.

PP i Ciutadans també recorreran, en aquest cas de forma conjunta, al Tribunal Constitucional. Els dos partits, amb la firma de cinquanta diputats dels dos grups, presentaran un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta norma aprovada pel Parlament.