El PSOE donarà suport al recurs que pugui presentar el Govern espanyol contra la Llei del Referèndum un cop s'aprovi, però ha demandat més diàleg al president Mariano Rajoy per "desmuntar l'independentisme" abans el referèndum de l'1 d'octubre.

La vicesecretària general dels socialistes, Adriana Lastra, ha fet aquestes declaracions en la roda de premsa que ha ofert a la seu del seu partit, en un recés de la reunió de la Permanent del PSOE. Respecte a la decisió de la Mesa del Parlament de no incloure en l'ordre del dia la tramitació de la Llei del Referèndum, ha considerat que és "un pas més en l'opacitat de les forces independentistes" i "una fugida endavant". Segons el seu parer, amb aquesta decisió s'escurcen els terminis i s'impedeix a la resta de diputats a exercir drets i obligacions, com vetllar pel compliment de la norma o la retallada de terminis per recórrer.

Per altra banda, els socialistes han reiterat la petició d'un major diàleg i "energia" per part de Rajoy i han destacat que davant el seu "immobilisme" el pròxim 28 d'agost l'Executiva del PSOE es reunirà per avançar les propostes que defensarà i portarà al Congrés dels Diputats al setembre. Aquestes partiran de la idea que la Llei del referèndum és inconstitucional però també reivindicaran l'urgència de prendre la iniciativa i iniciar un diàleg amb Catalunya amb la Constitució com límit abans de l'1-O.

Lastra ha recordat que a la reunió que van mantenir amb Rajoy a La Moncloa fa un mes, el PSOE li va traslladar "tot el suport" en aquesta qüestió amb la condició que dialogués constitucionalment amb la Generalitat. Un mes després, des del PSOE consideren que "no s'ha fet res" i es mostren escèptics sobre el futur, ja que no hi ha hagut cap anunci, ni gest del president ni dels seus ministres.

Després d'assegurar que el Govern espanyol "sempre va a rebuf" del que fa la Generalitat i els grups de Junts pel Sí i la CUP, la dirigent socialista ha apostat per posar solucions a sobre de la taula i ha precisat que són l'únic partit que busca una solució a aquest conflicte. Lastra ha insistit que cada vegada que governa el PP "es posa en marxa una màquina de crear independentisme", perquè els "interessa als dos el xoc de trens".

Sobre que el PP renunciï a aplicar l'article 155 de la Constitució, els ha donat la benvinguda a les posicions socialistes i ha recordat que ells ho van dir fa mes i mig i els van caure crítiques per totes les bandes.