Les direccions del PSC i del PSOE, que encapçalen Pedro Sánchez i Miquel Iceta, es reuniran aquest divendres a la seu dels socialistes catalans per acordar un paquet de mesures amb què volen donar resposta a l'encaix de Catalunya a Espanya i permeti obrir una etapa de diàleg entre l'Estat i la Generalitat. Una reforma de la Constitució en clau federal, millorar les competències de la Generalitat i potenciar les inversions, figuren a la panòplia d'iniciatives que han ultimat.

A dos mesos i mig del referèndum anunciat pel Govern per a l'1 d'octubre, els socialistes es reuniran a les 11.30 hores i acabaran de perfilar un document de mesures concretes que fa setmanes que es gesta i que presentaran cap a les 13 hores en roda de premsa.

L'objectiu és combinar propostes d'execució a mitjà i llarg termini amb altres de més immediates que poguessin aprovar-se abans de l'1 d'octubre i permetessin contrarestar l'argument que utilitzen els independentistes que només troben negatives i denúncies per part de l'Estat.

En la redacció del document hi han treballat intensament representants del PSOE i del PSC, amb la líder dels socialistes catalans al Congrés, Meritxell Batet, com a nexe entre ambdues formacions.

Segons fonts socialistes, aquest mateix dijous Batet s'ha reunit a Madrid amb el secretari d'Organització del PSOE, José Luis Ábalos, i el responsable de Política Federal, Patxi López, per acabar de perfilar el document, que també portarà el segell del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, molt implicat en la recerca d'una solució a l'encaix català.

A més d'Iceta, per part dels socialistes catalans també participen en la redacció del document el secretari d'Organització del partit, Salvador Illa, i el diputat al Parlament Ferran Pedret.

Autèntic diàleg

Les propostes que ultimen els socialistes serviran per generar un "autèntic diàleg de les forces polítiques espanyoles amb la Generalitat i els partits de Catalunya", segons va explicar dilluns la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, que va detallar que algunes de les mesures que posaran sobre la taula seran legislatives.

Aquestes mesures aniran acompanyades d'un calendari d'aplicació i per elaborar-les els socialistes han tingut en compte les 23 demandes que l'expresident Artur Mas li va traslladar el 2014 al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, així com les 46 que va fer dos anys després el seu successor i actual líder de l'Executiu català, Carles Puigdemont.

Entre les 46 demandes de Puigdemont figurava la celebració d'un referèndum sobre la independència de Catalunya, una cosa que els socialistes rebutgen rotundament i que en cap cas no inclouran entre les seves propostes.

Tampoc no plantejaran un pacte fiscal amb Catalunya, però sí reformar urgentment el sistema de finançament autonòmic, millorar les competències de la Generalitat i potenciar les inversions, així com començar una reforma federal de la Constitució que reconegui Espanya com a Estat plurinacional.

Recuperar el temps perdut

Amb la presentació d'aquestes mesures per a Catalunya, els socialistes pretenen "recuperar el temps perdut", en paraules de Narbona, ja que el PSOE culpa el PP d'haver deixat que el problema amb Catalunya s'enquisti i empitjori.

Segons el parer del PSC i el PSOE, l'enfrontament del PP amb l'independentisme li serveix per refermar-se en la resta d'Espanya, i els socialistes no volen ser còmplices de la "irresponsabilitat" de no fer res per buscar una solució.

La reunió evidenciarà la sintonia de les formacions germanes en relació a la recerca d'una solució pactada a l'encaix català, i se celebrarà un dia abans que Iceta sigui proclamat candidat a la presidència de la Generalitat en un multitudinari acte al Palau de Congressos de Catalunya en què també participarà el líder del PSOE, Pedro Sánchez.