PP i PSOE han criticat que Catalunya i Euskadi hagin refusat acudir a la VI Conferència de Presidents Autonòmics, celebrada aquest matí a Madrid. Així ho ha expressat el president dels populars catalans, Xavier García Albiol, que ha criticat que Puigdemont "es tanqui en un búnquer, donant voltes a la seva taula". En la mateixa línia s'ha posicionat el portaveu dels socialistes al Senat, Vicente Álvarez Areces, que ha assenyalat que l'absència dels presidents català i basc, Carles Puigdemont i Íñigo Urkullu, és un "error polític". Amb tot, populars i socialistes han optat per fer un front comú contra l'actitud de les dues comunitats absents.

El president del PP català, Xavier García Albiol, ha criticat durament el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. Ha apuntat al caràcter insòlit del fet que el president català "hagi decidit tancar-se en un búnquer", en una posició que ha qualificat "d'automarginació". El també senador ha deixat clar que, amb la seva absència, ha deixat de representar "la veu" d'una majoria de catalans, tot perquè està a la cerca d'un "impossible". I és que Albiol s'ha encarregat, un altre cop, de recordar al Govern que la independència mai es produirà i, encara menys, si es té en compte que "el 70% dels catalans vol ser català i espanyol".

Albiol ha aprofitat l'ocasió per reivindicar la voluntat de diàleg del PP. El president del PP català ha assegurat que des del Govern central s'ha intentat debatre sobre "polítiques generals" però que en cap cas s'ha volgut generar un diàleg bilateral perquè "Catalunya no és ni un Estat ni una nació".

Pel que fa a la situació política catalana, i més concretament del PDeCat, Albiol ha apuntat que "Convergència està molt malament" i, d'altra banda, ha assegurat que gràcies a aquesta formació es pot dir que Catalunya i el partit es troben a la "deriva". En cas d'un possible avançament electoral, Albiol creu que l'expresident Artur Mas té moltes possibilitats de tornar a ser candidat a president. "El fet que no s'hagi descartat, forma part de l'esperpent polític. Estic segur que vol tornar a ser candidat", ha apuntat.

PSOE: "És inexplicable"

Els socialistes han lamentat també que dues comunitats autònomes hagin tancat la porta a una oferta de diàleg "bilateral" per part del govern espanyol. Álvarez Areces ha considerat que aquesta actitud és "inexplicable" i, és més, ha apuntat que van en una mala direcció, ja que les prioritats dels espanyols –també els bascos i els catalans– són unes altres. "Hem de treballar en el que interessa els espanyols, afectats per la crisi", ha explicat en un to alliçonador.