Pedro Sánchez i Pablo Iglesias s'han aliat per intentar forçar la compareixença urgent de Mariano Rajoy al Ple del Congrés dels Diputats a l'agost, per explicar "per què no assumeix responsabilitats polítiques" pels casos de corrupció al Partit Popular, que el van portar a declarar a l'Audiència Nacional aquest dimecres, com a testimoni en el marc de la trama Gürtel. Sánchez va ser molt taxatiu al respecte demanant-ne la dimissió de Rajoy, alhora que Iglesias va exigir-ne explicacions, lamentant la imatge que oferia un president assegut davant d'un tribunal de justícia.

Iglesias va llançar el guant aquest dimecres, però Sánchez ha trigat a respondre fins a aquest dijous perquè no semblés que la formació morada li'n dicta els temps. Amb l'aliança consolidada, les portaveus parlamentàries d'ambdós partits, Irene Montero i Margarita Robles, seran els qui coordinin la gestió. Els grups han registrat ja aquest matí la petició perquè es reuneixi la Diputació permanent, que és l'òrgan que s'ocupa de gestionar les tasques del Ple durant el període de vacances parlamentàries. El seu objectiu és que s'acordi el dia per a la compareixença extraordinària del president espanyol a l'agost, tot i que això podria haver d'esperar al setembre, quan es reprèn l'activitat normal al Congrés.

Ambdues formacions comparteixen la posició que el cap de l'executiu central no va rebel·lar informació suficient per esclarir el cas de corrupció. Rajoy es va refugiar en les seves reponsabilitats "polítiques" i no "comptables" dins del PP per assegurar que no va tenir coneixement d'un finançament il·legal, ni tampoc de la caixa B a la seva formació. També va negar que existissin els anomenats "sobresous", i va dir que a l'empresari Rafael Correa –principal investigat a la trama Gürtel– no el coneixia, potser "més enllà d'haver-se vist en algun acte públic". 

PSOE i Podemos compten en teoria amb vots suficients per assolir el seu propòsit. Els primers tenen 85 escons, Unidos Podemos i confluències 71, ERC en té 9, el PDeCAT 8, el PNB 5. És a dir 177, a més d'EH Bildu i Coalició Canària, previsiblement. Això es trasllada en una majoria també en la Diputació Permanent. Els qui s'oposaran amb predicibilitat són el PP (137), alhora que també Ciutadans (32). La formació d'Albert Rivera considera que Rajoy s'ha d'explicar a la comissió per la caixa B, com els partits volen demanar, excusant-se que sinó, "farà un míting" al Ple. 

Rajoy no s'ha mostrat afligit aquest dijous. El president espanyol ha entregat les medalles al Mèrit del Treball a la Moncloa i s'ha permès una ironia quan feia referència a un empresari que necessitava diners. "Finançament, per dir-ho més fi", s'ha tornat davant del riure dels assistents. Un dels guardonats, fins i tot, l'ha felicitat per haver-se comportat com un "torero" i a estones com una "granota" –esquivant certes preguntes del tribunal i les acusacions–. "Restar, dividir i enfrontar" són els adjectius del gallec a aquells contraris a la "concòrdia" i la recuperació econòmica.