El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, ha titllat de "greu" la condemna d'inhabilitació a l'exconseller català de Presidència i actual diputat, Francesc Homs, afirmant que se l'ha condemnat "per posar urnes".

"Als senyors del Convergència potser cal jutjar-los pel 3 per cent i pels casos de corrupció però em sembla greu que al nostre país algú pugui ser inhabilitat per posar urnes", ha dit en declaracions als periodistes al Congrés .

Homs ha estat condemnat pel Tribunal Suprem a un any i un mes d'inhabilitació per un delicte de desobediència derivat de la seva participació en la consulta realitzada el 9-N de 2014.

Iglesias ha criticat la judicialització d'aquest assumpte, perquè creu que aquesta situació "contribueix a separar Catalunya d'Espanya". "Nosaltres no volem això, volem un projecte de fraternitat", ha reblat.

Pel líder d'Podemos, "els problemes polítics s'han de resoldre políticament, i en aquest cas democràticament, amb un referèndum, i no judicialitzant aquests problemes polítics".

PSOE

La coordinadora dels diputats i senadors del PSC i membre de la direcció del grup socialista, Meritxell Batet, ha expressat el seu respecte per la sentència del Tribunal Suprem que condemna a 13 mesos d'inhabilitació al diputat Francesc Homs per donar suport com a conseller la consulta del 9 de novembre de 2014, però també ha reclamat que el Govern i la Generalitat busquin una sortida al conflicte polític plantejat pels sobiranistes.

En declaracions al Congrés, Batet ha assenyalat que la sentència del Tribunal Suprem "va en la mateixa línia" que les condemnes que va imposar el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a Artur Mas i altres dues de les seves conselleres, amb els temps similars d'inhabilitació .

Ara bé, al mateix temps que considera "imprescindible" el respecte a la llei i a les resolucions judicials, la dirigent socialista ha subratllat que el problema polític segueix aquí i segueix "intacte".

Al seu parer, en els últims cinc anys no s'ha fet "absolutament res" per resoldre aquest conflicte polític, no s'ha obert cap diàleg i el problema segueix igual, "fins i tot retroalimentat entre els dos pols que viuen del conflicte".

Per això, Batet creu que els dos governs han d'assumir la responsabilitat polítiques i actuar en paral·lel a la Justícia. "El conflicte territorial amb Catalunya és un problema polític i cal abordar-lo amb solucions polítiques", ha reblat.