El PSOE i Podemos han exigit aquest dimecres el cessament immediat del fiscal en cap Anticorrupció, Manuel Moix, perquè "no és exemplar" que un càrrec com el seu encarregat de perseguir la corrupció tingui una societat en un paradís fiscal, eina a la qual recorren els corruptes per ocultar el seu patrimoni.

El portaveu parlamentari del PSOE, José Luis Ábalos, ha subratllat en declaracions als mitjans de comunicació que Moix "no pot seguir ni un minut més al seu lloc", motiu pel qual espera que el fiscal general de l'Estat, José Luis Maza, "actuï, que és qui pot, i ho faci de manera immediata".

A parer d'Ábalos, és un "disbarat" que algú que lluita contra la corrupció i que ha de ser exemplar en aquesta lluita" tingui una societat a Panamà "sabent que els corruptes utilitzen molt el mecanisme dels paradisos fiscals". Aquesta circumstància, més enllà de la seva legalitat, "l'inhabilita" com a fiscal en cap Anticorrupció, ha afirmat.

Preguntat pel fet que el govern espanyol encara no li hagi retirat la confiança, Ábalos ha remarcat que sobre el fiscal en cap Anticorrupció no pot haver-hi "cap dubte ni sospita" perquè "l'actitud exemplaritzant quan s'imparteix justícia ha de ser claríssima".

També s'ha pronunciat en aquest línia el secretari d'Anàlisi Estratègica i Canvi Polític de Podemos, Íñigo Errejón, que creu que aquest hauria de dimitir si té "una mica de decència, ja que cada dia rebem una prova que és el senyor menys idoni per estar en aquesta posició ", ha dit.

Ábalos també s'ha referit a la decisió de l'Audiència Nacional d'obligar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, a declarar en persona, i no per videoconferència, com a testimoni en el judici del cas Gürtel.

Per al portaveu socialista, és "evident" que Rajoy "volia defugir la compareixença davant la justícia" com li correspondria a un ciutadà normal, "que no té de dret" de recórrer "al plasma".

El cas Sòria

"És a la Fiscalia a qui li corresponen aquests nomenaments, i als fiscals. I nosaltres respectem aquesta autonomia en tot moment", ha dit la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, a l'entrada del ple del Congrés. La qüestió és que quan l'exministre José Manuel Soria va estar vinculat als Papers de Panamà, l'Executiu central va assegurar que no era "ètic" que seguís en el càrrec. Tot i així, Santamaría ha tornat: "El Govern parla del Govern. Nosaltres respectem a la resta de les institucions de l'Estat", va dir.