El PSOE ha esquerdat en les darreres hores el concepte de "plurinacionalitat" que el secretari general, Pedro Sánchez, va imposar al partit en el darrer congrés federal (el 39è) de la formació. Totes les federacions comparteixen la idea de reforma federal, no així amb el "nació de nacions" pel que fa a tres federacions –Andalusia, València i les Balears–, que s'han desmarcat de les directrius de Ferraz.

El secretari d'organització del PSOE, José Luis Ábalos, ho va admetre aquest dilluns en la roda de premsa posterior a la reunió de la comissió permanent de l'executiva federal. Ábalos va assegurar que caldria una debat intern sobre el model d'Estat federal pel qual el partit va apostar en el seu màxim conclave, titllant  "d'ocurrències" les informacions sorgides els darrers dies.

Per exemple, els socialistes andalusos comandats per Susana Díaz aposten per un federalisme cooperatiu sobre la base de la igualtat; els valencians, amb Ximo Puig al capdavant, en defensen un d'asimètric, mentre que els de les Balears advoquen per una federació d'illes.

A aquest respecte, el número tres va insistir que "cadascú pot opinar el que vulgui", després de recordar què es va aprovar al congrés del PSOE. Ábalos va afirmar que calia entendre "què és el federalisme". I és que, segons va subratllar, algunes qüestions que s'estan plantejant al voltant d'aquesta qüestió suposen clarament "no entendre el que és el model federal".

Tot i que no va assenyalar cap federació en concret, fonts de Ferraz recorden que la presidenta del partit, Cristina Narbona, va apuntar fa uns dies que, per definició, el federalisme és "asimètric".

La resposta andalusa no ha trigat a arribar. El secretari de relacions institucionals i administracions públiques del PSOE, Alfonso Rodríguez Gómez de Celis, va expressar aquest dilluns que estava segur que el secretari d'organització del PSOE-A, Juan Cornejo, "també té com a referència les resolucions del 39è congrés federal, on expressament es diu que Espanya és un estat plurinacional".

Així es va expressar Gómez de Celis a través del seu compte a Twitter, després que Joan Cornejo digués en roda de premsa que "tot el PSOE d'Andalusia té l'obligació d'estar al cent per cent darrere del que va significar el 28-F" i que el referent és la declaració de Granada.

Ábalos, però, va defensar que totes les "pegues" que estan sorgint al voltant del federalisme tenen el suport en "les aportacions interessades" que apareixen al voltant del sistema de finançament de cada comunitat autònoma. "Quan es parla de finançament sorgeixen els interessos de cada territori", va dir.

En tot cas, el diputat valencià va reconèixer que les diferències al voltant del concepte d'Estat federal "mereixen un debat" en el si del PSOE i que aquest debat cal plantejar-lo quan s'obri el "meló" de la reforma constitucional.