A mitja campanya electoral i amb unes enquestes que confirmen el sorpasso de Podemos al PSOE, el partit de Pedro Sánchez intenta jugar la carta de l’anticatalanisme, un recurs que sovint ha donat bons resultats a la resta d’Espanya, per bé que deixa el PSC en una situació insostenible a Catalunya. Susana Díaz, presidenta d’Andalusia, és la principal protagonista d’aquesta estratègia socialista, atacant contínuament Catalunya amb un discurs incendiari sobre la Hisenda catalana i els estalvis dels andalusos, per bé que ahir s'hi va sumar també el president valencià, Ximo Puig, que va voler ressaltar els greuges del port de València enfront del de Barcelona.

Després que dissabte la presidenta de la Junta d'Andalusia i líder del PSOE andalús, Susana Díaz, va assegurar que “els vots dels andalusos no servirien per pagar els privilegis de Colau”, i que dimecres afegís que la Hisenda catalana “vol trossejar la riquesa d’aquest país”, dijous va insistir, des d’Andújar (Jaén), en el mateix discurs anticatalanista, recordant que la principal entitat financera a Andalusia és La Caixa i que amb la Hisenda catalana “els estalvis dels andalusos” es convertiran en “diners dels catalans”.

És just que les nòmines dels andalusos vagin a Catalunya?

En un abrandat discurs, Díaz s’ha preguntat si és “just que les nòmines dels treballadors andalusos i els estalvis dels andalusos”, dipositats a La Caixa, “la principal entitat financera d’Andalusia”, generin uns impostos que “vagin a Catalunya i a més diguin que són dels catalans, amb el nostre treball, el nostre esforç, amb els nostres salaris”.

De fet, Díaz ha assegurat, després de les crítiques rebudes que li demanaven “moderació”, que com a socialista creu en “una Espanya unida que garanteixi la igualtat d'oportunitats, que ningú posi en qüestió, ni trossegi ni territorialment ni la riquesa" i ha defensat, "amb claredat, que la riquesa nacional no es pot trossejar".

Per això ha afegit que "si Podemos i els independentistes no defensen això" que "ho diguin amb claredat", perquè "qui planteja una Hisenda catalana està plantejant fer fallida el cor de la igualtat d'oportunitats entre tots els ciutadans".

Greuges entre els ports de València i Barcelona

Per la seva banda, el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va acusar ahir al Ministeri de Foment de "posar tots els recursos a favor del Port de Barcelona i en contra del de València". "No sé què li hem fet a la ministra", va queixar-se el cap de l'executiu valencià.

Puig ha criticat l'"incendi polític" que, segons el seu parer, "està provocant Rajoy permanentment". En aquest sentit, ha manifestat que "l'entrada en campanya" del president del Govern en funcions i del PP ha fet "posar tots els recursos a favor del Port de Barcelona i en contra del de València".