La secretària d’Igualtat del PSOE, Carmen Calvo, ha qualificat d’”acceptable” el recurs al Tribunal Constitucional anunciat pel Govern espanyol després del Consell de Ministres d’aquest divendres per tombar la reforma de la llei del reglament que ha de permetre la desconnexió exprés un cop celebrat l’1-O.

L'admissió a tràmit per part del TC del recurs suposaria la paralització de la reforma reglamentària, que permet aprovar, mitjançant el tràmit de lectura única, les lleis de desconnexió. Calvo ha recordat que el tràmit de lectura única està previst per a temes amb poca controvèrsia, i no per assumptes d'importància.

Calvo ha volgut subratllar el paper del PSC ja que va ser qui va constatar que a la reforma plantejada per JxSí i la CUP "hi faltava una cosa molt important: la publicació del projecte per la via d’urgència”.

La secretària socialista ha explicat que la lectura única, recollida a l’article 135 del funcionament del Parlament ha de ser publicada i votada a la Cambra. “Jo com a grup parlamentari, dono suport a la via d’urgència o m’hi oposo”, ha afirmat.

“Gràcies a això, independentment del recurs i de com es resolgui, si el dilluns es comença a tramitar una llei inconstitucional perquè planteja un referèndum il·legal, aquesta llei es podrà aturar”, ha valorat Calvo, que ha incidit que amb un mal ús de la lectura única “s’atropellen les minories del Parlament”.

No obstant, tot i que el PSOE es mostra favorable al recurs presentat pel Govern de Mariano Rajoy, Calvo ha afirmat que “no li consta que Rajoy hagi trucat a Pedro Sánchez per informar-li del recurs”.