Els expresidents de la Junta d'Andalusia Manuel Chaves i José Antonio Griñán han demanat la seva baixa voluntària com a militants del PSOE, després que el jutge de reforç Álvaro Martín, que investiga el cas dels expedients de regulació d'ocupació (ERO) fraudulents, hagi dictat acte de procediment abreujat contra ells.

Ambdós s'avancen d'aquesta manera a la decisió del PSOE, el Codi Ètic del qual estableix que els militants a qui se'ls obri judici oral per un delicte relacionat amb la corrupció seran suspesos cautelarment de militància. Així s'estableix al document que va aprovar la direcció del partit l'octubre del 2014. En aquest text, fixa l'obertura de judici com el moment d'exigir responsabilitats a càrrecs públics o orgànics i militants.

Tanmateix, tant Chaves com Griñán van deixar els seus escons el juny del 2015, després de ser imputats. La presidenta de la Junta, Susana Díaz, havia promès que no mantindria imputats en el seu Parlament ni els portaria en les llistes, anant així un pas més enllà del Codi Ètic.

En el cas de la imputació, el document estableix que els càrrecs afectats han de donar comptes davant de l'Executiva Federal, que podrà prendre "les mesures estatutàries oportunes" en funció d'"els fets i la seva gravetat".

Ferraz elogia la decisió

El portaveu del Comitè Electoral del PSOE, Antonio Hernando, ha elogiat aquest dimecres el pas dels expresidents andalusos Manuel Chaves i José Antonio Griñán, "anant per davant del Codi Ètic del PSOE", i ha recalcat que el partit confia en la seva "innocència" i espera que aquest "calvari" acabi "com més aviat millor".

"Estem absolutament convençuts de la seva innocència, són persones, tant Chaves com Griñán, que no s'han emportat ni un euro, ni un cèntim d'euro, que no tenen comptes en paradisos fiscals ni han rebut sobres, ni han rebut sobresous, són persones honrades i honestes", ha reblat Hernando.

Hernando ha insistit en això perquè, ha lamentat, n'hi ha "altres" que no respecten els tribunals i "quan passen aquest tipus de coses comencen a insultar els jutges".

Susana Díaz els defensa

La presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, ha defensat aquest dimecres que els expresidents Manuel Chaves i José Antonio Griñán són "dues persones honestes que mai no s'han beneficiat dels càrrecs que han ocupat". 

Díaz també ha mantingut que a Chaves i Griñán "els honra" la decisió d'haver demanat la seva baixa com a afiliats del PSOE, i ha confiat que "com més aviat millor" la justícia "pugui aclarir que són innocents i demostrar que són dues persones honrades".