El periple del PSOE fins a una investidura de Mariano Rajoy presenta un dilema per al futur de l'organització: la corrupció. El presumpte cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, va admetre aquest dijous haver-se repartit comissions amb l'extresorer del Partit Popular, Luis Bárcenas, per fer d'intermediari en la concessió de contractes públics​. La possibilitat que la seu de Gènova fos un dels centres d'operacions ha colpejat els socialistes pocs dies abans de la ronda de consultes del Rei. La comissió gestora defensa que l'abstenció permetria collar el PP i reparar aquests "danys", però altres veus pensen que així corren el risc de deixar impune la corrupció.

L'exsecretari general, Pedro Sánchez, va instaurar la idea que deixar passar els populars era el mateix que donar-los suport. Els anomenats sanchistes van fer seva aquesta consigna i van assumir que si eren l'alternativa als populars, no podien abstenir-se. Sánchez afirmava que això era dir 'sí' a les retallades, 'sí' a les "polítiques lesives" del PP, o 'sí' a la "corrupció". Aquest discurs va ser el del socialista durant la investidura fallida de Rajoy per argumentar el 'no'. Mantenir fins a la dimissió aquest antagonisme va permetre Sánchez neutralitzar l'avanç de Podemos.

Però davant una imminent rendició, Ferraz s'ha vist atrapat en el seu propi relat. Fernández centra els esforços a fer pedagogia que deixar passar no és el mateix que secundar una causa. La darrera temptativa ha vingut de la mà del secretari de la gestora, Mario Jiménez. Jiménez creu que la pèrdua de majoria absoluta del PP ofereix l'oportunitat des del Parlament de "reparar els danys" ocasionats en els anys de majoria absoluta de Rajoy. El president asturià va afegir que no es podia posar la barricada al PP entre "bons i dolents" per aquest assumpte perquè el votaven més de vuit milions de persones.

Aquesta teoria té contestataris que creuen que si s'abstenen, els socialistes quedaran inhabilitats per fer d'oposició. És el cas del primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i d'altres sanchistes com l'expresident del Congrés, Patxi López. López diu que els ciutadans no els han votat per "blanquejar" la corrupció. Tanmateix, Ciutadans els convida a fer com ells, que de moment es volen quedar fora del govern per fiscalitzar Moncloa des del Congrés. El greuge per al PSOE és que Podemos aspira a ser el líder de l'oposició i ho tindrien fàcil d'atrinxerar-los amb el PP, si finalment cedeixen.

Així les coses, els populars descarten que la Gürtel interfereixi en la investidura. Fonts del partit recorden que Rajoy va trencar relacions amb les empreses de Correa quan es va fer president de la formació l'any 2004. El primer es va desplaçar llavors a la Comunitat Valenciana per treballar amb el PP de la regió acompanyat de l'expresident de la Generalitat, Francisco Camps. Per aquest motiu, les mateixes fonts lamenten l'argument de Podemos sobre que el finançament il·legal és del partit. Segons consideren els populars, es tractaria dels "negocis personals" de Correa i Bárcenas.

Els socialistes esquiven el tema pocs dies abans del comitè federal on hauran de decidir el sentit del seu vot. El diputat Pedro Saura va limitar-se a dir que "això [Gürtel, Black...] ja ho coneixia tot el país" i ells ho estan denunciant. Saura, així com la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, s'emplacen al comitè per redimir la qüestió. "Si algú vol facilitar el govern de Rajoy, ho haurà d'argumentar", va dir Armengol. La gestora del PSOE ha informat que la setmana vinent dirà la data de la reunió, s'espera que el 23 d'octubre, abans de la ronda de Felip VI a La Zarzuela, els dies 24 i 25. 

Mentrestant, les declaracions de Correa permeten a la nova política marcar perfil. C's diu que la Gürtel no és nova, però gràcies al seu pacte anticorrupció es podria crear una comissió d'investigació al Congrés sobre els anomenats 'papers' de Bárcenas i el suposat finançament il·legal del PP. En aquest fòrum, C's exigirà que hi sigui Correa, o inclús Rajoy. I Podemos "cava trinxeres", afirmant que introduiran garanties al compliment dels acords d'investidura a les comunitats autònomes on donen suport als socialistes. Com si PP i PSOE haguessin d'esdevenir el mateix.