La presidenta del PSOE, Cristina Narbona, ha donat per fet aquest dimecres que el proper 1 d'octubre es celebrarà el referèndum i ha demanat als catalans que "no legitimin amb la seva participació un simulacre de referèndum" que, segons considera, no tindrà valor jurídic.

En concret, en una entrevista a Cadena Ser, Narbona s'ha dirigit a Catalunya Sí Que es Pot i Podem, que fins ara han mantingut una posició ambigua ja que defensen la celebració d'un referèndum però critiquen l'estratègia presa pel Govern i els grups de Junts pel Sí i la CUP. La presidenta socialista, de fet, també s'ha referit a l'Executiu de Carles Puigdemont i ha fet una crida a la mesura i proporcionalitat.

Segons ha recalcat, el referèndum no hauria de celebrar-se ja que no tindrà garanties i serà "un pur i simple recompte sense cap valor jurídic". Com a resposta a les necessitats de Catalunya, els socialistes reiteren la necessitat d'emprendre una reforma constitucional, una tasca que pretenen posar en marxa a partir del setembre. Al costat d'aquesta reforma, Narbona ha mantingut que la majoria dels catalans no volen la independència però sí tenir una millor relació amb la resta d'Espanya i ha subratllat que és a aquesta "població catalanista" a la que es dirigeix el seu partit.

D'aquesta manera, els socialistes volen també criticar la inacció del Govern espanyol. "La llei sense política no resoldrà el problema que s'ha generat a Catalunya", ha assegurat la dirigent socialista.