El PSOE i Ciutadans tenen previst de demanar a la Junta de Portaveus del Congrés que s'acceleri la creació de la comissió que ha d'investigar el presumpte finançament irregular del Partit Popular, enmig dels escàndols que s'han fet públics durant les darreres setmanes, en relació amb l'Operació Lezo, i un cop el president espanyol, Mariano Rajoy, ha estat cridat a declarar com a testimoni en el marc de la trama Gürtel. Els populars no pensen posar traves, però demanen que no es converteixi en un "espectacle", exhibint reticències a què Rajoy sigui cridat per l'òrgan.

El portaveu de Cs, José Manuel Villegas, va assegurar fa uns dies que "a priori" no hi hauria d'haver problemes per engegar-la, i van presentar un escrit a la cambra demanant que es constituís "a major brevetat possible". La qüestió és que ja hi ha una oberta, la de l'Operació Catalunya, que va quedar en via morta al Congrés, a causa de l'acció de PP, PSOE i Cs. No és una norma escrita, però el costum és de no celebrar-ne diverses en paral·lel, perquè es podrien fer ombra les unes a les altres. Inclús, després de la de Fernández Díaz hauria d'anar una sobre caixes d'estalvi, però segons fonts parlamentàries, la decisió és de la Junta.

Per la seva banda, el PSOE va demanar a la presidenta de la cambra, Ana Pastor, que en el termini de deu dies convoqués la constitució de la comissió. L'esperança és de citar Rajoy al mes de maig, cosa que no podria rebutjar, ni dir-hi mentides durant la seva celebració, perquè constituiria un delicte. 

Al PP el gest de l'oposició no li ha fet massa gràcia. Els populars van veure's obligats a votar a favor de la creació d'aquesta comissió per no quedar-se sols, de forma que no la bloquejaran. Ara bé, demanen a Cs "prudència" i que no es converteixi en un lloc per "atacar" el seu partit. Això sí, el portaveu Rafael Hernando ha recordat que d'altres no seran investigats al Congrés, en una al·lusió velada als socialistes, tot i que també tindrien casos de corrupció menys coneguts entre l'opinió pública. Sobre l'assistència de Rajoy, però, afirmen que "ja es veurà" si hi va, perquè el pla de treball encara no s'ha elaborat.

Per la seva banda, Unidos Podemos i Compromís s'han aliat aquest dimecres per enregistrar una petició amb la idea que en el termini de 48 hores compareguin Rajoy, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, i els ministres de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, i el de Justícia, Rafael Catalá, per explicar la situació que viu la política espanyola les darreres setmanes, en el marc de l'Operació Lezo. La idea de la formació morada és superar el Tramabús, que li havia comportat crítiques per part de Cs, per més "escenificació" que fet contrastat. Aquesta té números de no prosperar, perquè PSOE i Cs prefereixen la comissió d'investigació.