El PSOE i Ciutadans han sumat forces perquè el Congrés reprovi tant el fiscal cap Anticorrupció, Manuel Moix, per les seves "maniobres" per "obstaculitzar i impedir l'actuació dels fiscals" davant determinats casos de corrupció, com al fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, pel seu "suport" a aquestes "inacceptables actuacions", i per exigir al Govern que els destitueixi tots dos.

En una proposició no de llei registrada conjuntament en el Congrés per al seu debat en el ple, PSOE i Cs plantegen que la Cambra Baixa insti el govern espanyol a apartar Maza del càrrec "per incompliment greu i reiterat de les seves funcions". Així mateix, exigeixen la renúncia de Moix i demanen a l'Executiu que iniciï els tràmits necessaris per fer efectiva la seva destitució.

Concretament, el text registrat aquest dimecres es refereix a l'Operació Lezo, en la qual va ser detingut l'expresident de la Comunitat de Madrid Ignacio González per la seva actuació presumptament delictiva al Canal d'Isabel II, a la investigació que afecta l'expresident de Múrcia Pedro Antonio Sánchez i el cas del tres per cent a Catalunya.

Segons l'opinió de socialistes i Ciutadans, el fiscal en cap de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada "ha realitzat actuacions inequívocament dirigides a obstaculitzar la tasca dels fiscals encarregats de determinades causes judicials contra la corrupció".

Operació Lezo

En relació amb l''operació Lezo', indiquen que Moix ha donat "instruccions contràries a la realització de determinats registres", provocant que els fiscals del cas invoquessin el mecanisme que preveu l'article 27 del seu Estatut Orgànic davant d'ordres o instruccions que considerin contràries a les lleis o improcedents.

També destaquen que el fiscal anticorrupció "va intentar impedir que es prorroguessin les escoltes als investigats" i que s'han fet públiques "determinades maniobres" per traslladar a una altra destinació un dels fiscals encarregats de la causa en la qual es va desenvolupar l'operació.

Mentrestant, el fiscal general de l'Estat "en lloc de garantir la submissió del Ministeri Públic al principi de legalitat i preservar la posició dels fiscals encarregats, ha vingut recolzant aquestes actuacions" de Moix, diu la proposició no de llei.

Cas del 3% i investigació de l'expresident murcià

Sobre la investigació a Pedro Antonio Sánchez a Múrcia en relació amb la construcció de l'auditori de Puerto Lumbreras quan era alcalde d'aquest municipi, el PSOE i Ciutadans recorden que Maza "va impedir que el Ministeri Públic l'acusés" malgrat que les fiscals del cas veien motius per imputar-lo.

Finalment, censuren la recent decisió de rellevar els fiscals encarregats des de fa anys del 'cas del tres per cent', relatiu al cobrament de comissions il·legals per part de Convergència i Unió en l'adjudicació d'obres públiques a Catalunya.

PSOE i Ciutadans consideren "absolutament inadmissible" que els qui estan constitucionalment encarregats de promoure l'acció de la justícia en defensa de la legalitat realitzin aquest tipus d'actuacions, "posant sota sospita a la pròpia institució del Ministeri Públic", especialment en les causes judicials que se segueixen per delictes de corrupció i en les quals hi ha implicades "persones que han ocupat rellevants càrrecs públics".