El PSE-PSOE aposta perquè l’euskera deixi de ser un requisit per accedir als llocs de treball de l’Administració, i ho considera una situació “injusta” que cal "eliminar".

L’euskera com a afegit, però no com a requisit. No és una proposta del PP ni de Ciutadans, sinó del PSE-PSOE de cara a les eleccions basques del diumenge 25 de setembre.

En un vídeo de campanya fet públic aquest dimarts al perfil de Twitter del partit, els socialistes bascos afirmen que l’únic lloc on l’euskera és requisit és a l’Administració pública, cosa que consideren “una situació injusta que ens comprometem a eliminar”. En aquest sentit, afegeixen que “creiem que la igualtat d’oportunitats també ha de ser una cosa molt basca”.

Les declaracions arriben després que el protagonista de l'espot -un personatge fictici-, es veu rebutjat de llocs tan diversos com l’església, un restaurant o fins i tot un basar xinès, per no parlar basc. S'equipara aquesta situació, que òbviament no passa a la realitat, amb l'apartheid lingüístic que, insinuen, sí que existeix a l'Administració. 

El vídeo, que per posar la cirereta es titula #JuntosPorelEuskera, clou amb la candidata a la lehendakaritza Idoia Mendia.

Les reaccions a Twitter han estat immediates:

També hi ha hagut algun tuit a favor. Això sí, de la portaveu del PSOE a Zarautz:

Caldrà esperar a veure què diuen la resta de partits sobre la qüestió, ara que l'euskera ha entrat en campanya.