Tirar la pedra i amagar la mà. El PSOE torna la pilota sobre l'aplicació del 155 a Mariano Rajoy després que aquest dilluns el portaveu de la formació a Ferraz aixequés el veto a la mesura alineant-se així amb les tesis de l'executiu central. La portaveu del partit al Congrés, Margarita Robles, s'ha desmarcat aquest dimarts assegurant que mantenia les seves paraules del 6 juliol, quan després de la trobada entre Pedro Sánchez i Rajoy, va assegurar que la possibilitat no estava damunt la taula. El gir de volant inclús passa per exigir al president espanyol que expliqui en públic què pensa fer amb Catalunya, tot i que els socialistes es van posicionar en contra sobre el ple monogràfic que proposava Podemos a tals efectes.  

"El govern de la Nació no està fent res més que judicialitzar la vida política, s'amaguen rere les togues i deixen la responsabilitat a l'oposició", ha criticat Robles. "Que digui Rajoy què pensa fer, i a partir d'aquí i com sempre, el PSOE ja ha deixat clar que estarà al costat de la legalitat", ha reblat. Aquestes paraules xoquen amb les informacions emeses fins ara per part de Sánchez i la seva cúpula, els quals sempre han manifestat que estaven "informats de forma contínua i fluida" de les decisions que prenia la Moncloa i dels escenaris que pretenia aplicar per impedir l'1-O. 

Així i tot, la portaveu ha celebrat que la seva comissió per a la modernització de l'Estat de les autonomies hagi prosperat amb els vots de Partit Popular, PSOE, Podemos, PNB, PDeCAT i EH Bildu –només hi votaran en contra Ciutadans i ERC–. "És una taula de diàleg amb totes les forces polítiques, imprescindible pel tema de Catalunya i el disseny territorial. És un èxit de la democràcia en el seu conjunt", ha afegit Robles. El vot favorable de Rajoy no sorprèn, ja havia manifestat el seu suport fa setmanes, a través d'una trucada dins de la comunicació habitual amb Sánchez.