El PSOE té clar que no vol estar amb Podemos i així ho ha ratificat després de saber que els socialistes valencians van arribar a un preacord amb els de la formació lila i Compromís per anar junts al Senat. La direcció socialista ha tombat l'acord.

Primer va ser el líder socialista, Pedro Sánchez, que, després d'haver-se trobat ahir amb Pablo Iglesias i que li proposés d'anar junts a la cambra alta de cara al 26-J, va explicar a Cuatro que havia respost amb un "no, gràcies" i ho va justificar perquè "el PSOE és un partit autònom".

Més tard, va ser la pròpia direcció socialista qui va tensar la corda al màxim amb la seva formació a València i va fer saber al president de la Generalitat valenciana i secretari general del PSVP-PSOE, Ximo Puig, que no aprovaran cap acord amb Podemos per anar junts al Senat perquè no estan d'acord amb el referèndum a Catalunya, i això seria creuar una línia vermella. Malgrat els diferents avisos, però, Podemos no es rendeix i la seva convocatòria per reunir-se amb el PSOE i Compromís aquesta tarda a les Corts es manté. 

Els socialistes argumenten el seu rebuig perquè el seu partit "té un projecte únic i autònom per a tota Espanya i continuarà sent així", i ho conclouen amb el fet que "per això, no s'accepten candidatures al Senat amb altres partits". Si la situació no canvia de direcció i el País Valencià arriba a un pacte, Ferraz anul·larà el preacord aquest divendres a la comissió federal de llistes i ho ratificarà dissabte al comitè federal, del qual depenen totes les aliances amb partits d'àmbit espanyol.

Sí a Compromís, no a Podemos

El portaveu del comitè electoral del PSOE, Antonio Hernando, ha donat permís aquest matí als socialistes valencians per presentar-se en una candidatura conjunta per la cambra alta amb Compromís, però no pas amb Podemos.

Ho ha justificat a la SER rebutjant qualsevol opció de pacte amb els d'Iglesias perquè es tracta d'una força estatal "amb un programa en el tema territorial molt divergent al del PSOE", amb qüestions tan clau com el dret a decidir dels territoris. I aquest, segurament, serà un dels debats que es produirà al Senat en la propera legislatura, un debat que desembocaria en un desacord que acabaria dividint una formació de l'altra perquè el referèndum català continua sent una "línia vermella" pels socialistes.

Però no només això. Hernando ha volgut posar de relleu dues qüestions. La primera, que Izquierda Unida no conegués l'oferta que Podemos va fer al PSOE perquè això "ja diu molt" del que era, i la segona que "aquest Iglesias no em resulta de fiar".

Ara bé, el portaveu del comitè electoral ha volgut enviar un missatge a Puig assegurant que aquesta discrepància "no és una qüestió tàctica, ni electoral", sinó que es basa en "la coherència, els continguts i el model d'Estat" socialista.