La portaveu del PSOE, Isabel Rodríguez, ha comparegut aquest dimarts al Congrés després del discurs de Mariano Rajoy per deixar clar que el PSOE “votaria no eternament a Rajoy”, però que “el país necessita desbloquejar-se”. Així, culpa Podemos de la situació per haver rebutjat que Espanya tingués un president socialista fa 7 mesos.

Isabel Rodríguez ha comparegut al Congrés després del discurs d’investidura de Mariano Rajoy, abans de la primera votació que tindrà lloc demà dijous, i en què el PSOE ja ha anunciat que votarà ‘no’ a Rajoy, per abstenir-se a la de dissabte.

Rodríguez ha lamentat ser avui en aquest procés d’investidura, ja que el PSOE votaria “eternament” que no a Rajoy, però que Espanya “necessita desbloquejar-se i tenir govern”. Així, ha criticat el “triomfalisme” del candidat popular en el seu discurs, per afegir que “estarem disposats al diàleg” que Rajoy ha estès, però que aquest ha arribat “5 anys tard”.

Davant els clams d’Unidos Podemos, que s’han erigit com a l’única oposició, Rodríguez ha volgut deixar clar que el PSOE serà el cap de l’oposició, i ha advertit Rajoy que “no té majoria absoluta” per molt que els socialistes s’abstinguin.

La portaveu del PSOE no ha volgut estar-se d’assenyalar a Podemos com a responsable de la situació actual, després del seu “rebuig” a que l’Estat tingués un president socialista fa 7 mesos. De la mateixa manera, ha volgut criticar els “vetos mutus” entre els de Pablo Iglesias i Ciutadans per entendre’s.

Respecte del trencament de la disciplina de vot que ahir va aprovar el PSC, Rodríguez ha afirmat que “el PSOE és un partit seriós i confiem que tots els diputats segueixin les normes”.  

Per la seva banda, l'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez, que ha estat preguntat als passadissos del Congrés, s'ha limitat a dir que demà votarà no a Rajoy i que dissabte "Déu dirà" si s'abstindrà o no. 

El discurs d'Antonio Hernando

El portaveu al Congrés, Antonio Hernando, serà l'encarregat de pronunciar el discurs del PSOE durant la investidura de Rajoy. Segons ha pogut saber El Nacional, a partir de fonts socialistes, Hernando farà una apel·lació a la voluntat d'evitar eleccions i pensar primer en "l'interès dels espanyols" per sortir del bloqueig. És a dir, molt en la línia de Rodríguez.

No estalviaran retrets a Podemos. El portaveu al Congrés recordarà que la formació morada va votar en contra de la investidura de Pedro Sánchez i insistirà que al PSOE "li sobren les raons per votar en contra de Mariano Rajoy després de 5 anys de retallades, limitació de drets i corrupció". Aquí justificar el 'no' dels socialistes en la primera votació.

Així les coses, el portaveu socialista recordarà que desbloquejar la investidura no és "ni molt menys" suport al seu govern ni a les seves polítiques. I de fet anunciarà que el PSOE actuarà de primer partit de l'oposició des del primer dia buscant acords per aprovar una sèrie de mesures urgents que reverteixin les retallades i canviïn les polítiques d'un PP en minoria al Congrés.