El portaveu adjunt del PSC al Parlament, Ferran Pedret, ha valorat la suspensió del ple per part del Tribunal Constitucional com una "oportunitat" de dialogar i evitar una declaració unilateral d'independència. "Cal ajornar qualsevol decisió que pugui suposar un pas més en aquest conflicte", ha defensat Pedret. Ha estat justament el PSC qui ha presentat el recurs d'empara davant del TC aquest dijous.

En declaracions als mitjans, el portaveu parlamentari socialista ha justificat la presentació del recurs per l'acord de la Mesa per a la compareixença del president Carles Puigdemont en desenvolupament de l'article 4 de la llei del referèndum, que regula que la cambra declari la independència en les 48 hores posteriors a la proclamació oficial de resultats.

Segons ha assegurat Ferran Pedret, el recurs no demanava suspendre el ple per complet, sinó la menció a les conseqüències del referèndum, perquè el PSC no és contrari a debatre la situació política. Una DUI, ha advertit, seria "un pas irreversible en l'escalada del conflicte". Per això, la suspensió del ple dona més marge de temps perquè les iniciatives de mediació donin fruits.

"Cada cop estan sorgint més veus que demanen que ens parem a pensar en les conseqüències i cal donar temps que aquestes veus aconsegueixin interlocutar", ha defensat Pedret. En cas que la majoria independentista desobeeixi el TC, ha afegit el portaveu socialista, el PSC contempla no participar-hi.