El PSC ha registrat aquest dimecres diverses peticions de reconsideració a la Mesa del Parlament per tal que es replantegi l’admissió a tràmit de les esmenes presentades per Junts pel Sí, Ciutadans i Catalunya Sí que es Pot al projecte de pressupostos del 2017. Els socialistes catalans entenen que només s’haurien d’admetre a tràmit les propostes que demanin la supressió de la disposició addicional 31, sobre les partides dels comptes reservades al referèndum, i que va ser declarada inconstitucional pel dictamen del Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Després de conèixer-se el dictamen del CGE la Mesa va obrir un període d’esmenes perquè els grups parlamentaris poguessin presentar esmenes als pressupostos. En aquest període, Junts pel Sí va presentar una esmena on defensava que “el Govern ha d’adoptar les mesures necessàries per garantir la dotació pressupostària suficient per fer front a les necessitats que es derivin de la convocatòria del referèndum [...] tenint en compte el treball desplegat pel Pacte Nacional pel Referèndum d’acord amb els criteris del dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”.

Catalunya Sí que es Pot, per la seva banda, va registrar una esmena a la disposició addicional 31, en què demanava que el Govern garantís “la dotació econòmica suficient per fer front a les necessitats que derivin de la convocatòria d’un referèndum” legal i, per tant, pactat amb l’Estat.

Els socialistes catalans consideren que només aquelles esmenes que demanen l’eliminació del referèndum que són plenament congruents amb el dictamen del CGE i per aquest motiu han demanat a la Mesa la reconsideració a tràmit de les esmenes presentades.

Les peticions registrades, signades pel primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i la portaveu del grup, Eva Granados, consideren que “només hi ha un redactat possible, la presentació d’una esmena subsegüent que assenyali la supressió de la disposició addicional trenta-unena”, la que fa referència al referèndum. En relació a l’esmena presentada per CSQP, els socialistes catalans consideren que aquesta no és suficient, ja que “no protegeix la disposició d’un possible incompliment constitucional i estatutari”.

Quant a les esmenes de Ciutadans, el PSC considera que no són “congruents”, ja que la formació taronja demana la modificació de les partides per "processos electorals", que no va ser declarada inconstitucional pel CGE. Segons especifica el Reglament del Parlament, les esmenes han d’estar relacionades amb les observacions del CGE i, per tant, “només es poden referir als articles objecte d’aquest dictamen”.