La líder del PSC al Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, ha reclamat al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, que presenti una "proposta" pròpia de reforma de la Constitució per després començar una negociació amb els socialistes sobre els canvis de la Carta Magna. 

En els últims mesos, els socialistes han plantejat reiteradament una reforma de la Constitució per resoldre l'encaix de Catalunya a Espanya, entre d'altres aspectes. De fet, des del PSOE ja han anunciat que sol·licitaran a principis de setembre la creació d'una comissió d'estudi al Congrés dels Diputats per a la reforma del model territorial.

"El Govern d'Espanya hauria de tenir una posició i una proposta", ha exigit en una entrevista a Europa Press la també membre de l'executiva del PSC. La socialista reclama al president que posi sobre la taula la seva idea de reforma i, davant aquest escenari, "intentar avançar en una negociació", on el principal objectiu seria buscar el màxim consens.

"No ens podem plantejar reformar la Constitució amb menys consens que quan va ser aprovada. Això s'ha d'explicar i s'ha de treballar", ha apuntat Batet, que ha defensat que el PSOE ja ha fet tot allò que era a les seves mans per impulsar una reforma, que és demanar-la i tenir un projecte concret. 

És per això que ha demanat a Rajoy abordar la reforma de la Carta Magna com una eina per millorar l'organització de l'Estat i donar resposta per la via política, i no judicial, al procés.

Els Ajuntaments davant l'1-O

Sobre la implicació dels Ajuntaments catalans davant el referèndum de l'1 d'octubre, Batet ha assegurat que els consistoris "no hi tenen cap protagonisme". "Si el Govern creu en aquest referèndum unilateral, si creuen que això s'ha de produir, li recomanaria que assumeixi la responsabilitat i que no la derivi" als Ajuntaments, conclou Batet.

El PSOE va arribar a plantejar aquest juny sancions per als regidors del PSC que col·laboressin en la votació, però Batet les descarta. "No hi haurà espai per aquestes sancions perquè no es produirà cap irregularitat ni incompliment de la llei per part de cap càrrec del PSC", ha manifestat.