La signatura del nou acord d'unitat entre PSOE i PSC, que laminarà la sobirania del partit català, ha arribat com aigua de maig a les files dels segons, a causa del declivi electoral que ha patit en els darrers anys. Miquel Iceta manifesta amb el seguit de cessions una voluntat encoberta d'agafar-se a la corda del PSOE, en un moment en què el full de ruta pel referèndum avança a tota màquina. De forma velada, reconeix que la seva 'tercera via' quant el procés sobiranista fa aigües i necessita que el PSOE aporti solucions a Catalunya que li enforteixin la credibilitat.

"El PSC no ha perdut sobirania, ha guanyat pes polític", és l'argument esgrimit pel primer secretari després de la reunió amb el president de la gestora, Javier Fernández, aquest dimarts, on s'ha signat el protocol actualitzat de relació. Iceta assumeix que les mesures limitants, com ara que el PSOE tingui l'última paraula en la investidura espanyola, o que decideixi sobre afers constitucionals, són cessions que la seva formació "necessita, i el PSOE generós, ofereix". "Jo vull més PSOE a Catalunya i més PSC a Espanya", ha reblat més tard.

La idea és enfortir-se al 39è congrés de Ferraz, a través de propostes que serveixin perquè la marca PSOE els faci remuntar. "Hem de treballar molt dur de cara al proper procés congressual per tirar endavant Catalunya i Espanya, perquè catalans i espanyols així ho necessiten" ha assegurat amb la vista posada a la màxima reunió de l'organització, que també haurà de ratificar el nou secretari general, després del procés de primàries al maig,

La qüestió és que Iceta veu més guanys que pèrdues en el resultat final de l'entesa. "Ni acatar, ni marcar, ni subordinar. Ens comprometem a compartir més, no és tutela, és acompanyament" ha explicat sobre els termes emprats pels mitjans de comunicació. Al seu parer, l'acord busca readaptar-se a una situació diferent a la del 1978. "Seguim exactament igual, però millor. Els moments feliços del passat, quasi 40 anys després no eren suficients, mereixia canviar", ha exposat. Sí hi ha de fons un acceptar que l'autonomia queda acotada per més federalisme. "És que a algú li sorprèn que les qüestions constitucionals siguin decidides pel PSOE?" ha increpat als periodistes.

Els "dissensos", com els ha titllat el president de la gestora, també trobaran per al PSOE un nou cabdal al nou text. Feia referència al 'no' en la investidura de Mariano Rajoy per part del PSC, motiu que va propiciar la crisi, tot i que no el risc de ruptura, segons Iceta. Aquest s'ha mostrat convençut del sentit del seu vot i s'ha excusat en la crisi a Ferraz per justificar-se. "Estic penedit de no haver trobat una solució acordada a aquest problema. El meu únic consol és que el PSOE es trobava en una situació molt difícil. Ningú va imaginar que trobaríem en aquesta" ha afirmat.

Amb una "celebració" per al primer secretari, i un "èxit" per al de la gestora, la simetria visual imperava en la composició de l'escena a Ferraz per segellar els mesos de discòrdia entre el PSOE i el PSC. Era l'al·legoria a allò que el segon creu una relació més "clarificada, enfortida" i ja no asimètrica, com va denunciar a l'inici de la revisió del pacte. A la banda esquerra de la sala hi havia els tres membres de l'equip negociador dels socialistes catalans, Meritxell Batet, Antonio Balmón i Salvador Illa. A la dreta, els dels espanyols, Elena Valenciano, Paco Fuentes i Mario Jiménez. Fernández i Iceta, al faristol.