La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados, ha subratllat que tant PDeCAT com ERC estan “marcant perfils entre ells” de cara a unes noves eleccions. En aquest sentit, ha considerat que “estem més davant moviments tàctics d’una precampanya” que “davant la voluntat” del Govern de “posar les urnes” i de “conduir” Catalunya a la independència. Per Granados, el procés independentista i el referèndum són tractats només com un instrument “utilitarista” per retenir el poder.

La dirigent socialista ha valorat així la incertesa que hi ha sobre la possible convocatòria d'un referèndum d'independència a Catalunya, que podria comportar alguns símptomes de desavinences en el si de l'executiu català.

Granados ha destacat que amb el calendari que els independentistes s'han imposat, que fixa com a màxim per a la segona quinzena de setembre el referèndum, el Govern i els partits que el configuren es troben en un "carreró sense sortida". "Saben que el referèndum o referèndum", ha dit parafrasejant el president Carles Puigdemont, "no té viabilitat".

En aquesta línia, Granados ha dit que té la sensació que el PDeCAT i ERC “estan en una cursa la meta de la qual és el precipici”, i la pregunta que planeja ara és “saber qui posarà al final el peu al fre per evitar aquest precipici per a ells i per a Catalunya”.

Granados també ha criticat l’actuació del Govern de “saltar-se” el marc jurídic amb la seva via “unilateral” i de “desobediència”. Davant d’aquesta situació, la dirigent socialista ha defensat que és el “moment de la política” per solucionar l’encaix de Catalunya a Espanya i ha demanat als governs espanyol i català “rebaixar la tensió” per la via del diàleg, i ha remarcat que el referèndum d’independència “no és en cap cas la solució per a Catalunya”.