635790617709319238w

Miquel Iceta titlla d'“excèntrica” i “extemporània” la proposta de Pablo Iglesias de formar govern amb diputats d'Esquerra Republicana, les CUP i Catalunya Sí que es Pot. Iglesias, assegura el líder socialista, demostra conèixer poc la política catalana. Iceta tampoc sembla tenir en gaire consideració la idea d'Inés Arrimadas, la candidata de C's, que proposa formar un govern alternatiu a Junts pel Sí. El socialista ha felicitat la candidata de Ciutadans per la seva victòria, però li ha fet un suggeriment: "hauria d'estar disposada a acceptar la meva candidatura per ser president", puntualitza amb un gest d'incredulitat.

Així doncs, l'únic pacte que es presenta possible és el previst entre Junts pel Sí i les CUP, i la continuïtat d'Artur Mas resta en mans dels cupaires. Ni Ciutadans, que reclama a Mas que dimiteixi d'un càrrec que encara no té; ni el PSC, que assegura que ja es va abstenir el 2012 en la seva investidura i "no es va fer honor a aquell pacte", facilitaran que sigui president de la Generalitat.

Socialistes i Ciutadans semblen condemnats a entendre's de cara a les generals. De fet, Iceta lamenta no poder ser ja a la Comunitat de Madrid, atès que, diu, "entre Ángel Gabilondo i Cristina Cifuentes no hi ha color", però que "al final les il·lusions es tornen botifarrons".

La formació taronja està decidida a prendre la Moncloa i per això ha començat ja la campanya a les generals. Primer, Albert Rivera aquest dilluns al matí, en afirmar en la seva compareixença per a valorar les eleccions, que tot comença el 28-S i que el bipartidisme ha acabat. Després, Inés Arrimadas, que ha avançat al programa Al Rojo Vivo la proposta d'un nou sistema de finançament autonòmic –que, segons ha sabut El Nacional, ja tenen per escrit– que respecta el principi d'ordinalitat, com el d'Alemanya. En això podria entendre-s'hi la formació de Pedro Sánchez.

Vistes a Madrid

A Ciutadans només li interessa ser decisiu a Catalunya per a les eleccions generals, com en el seu dia ho va ser el PSC en les victòries del PSOE a Madrid. Ho confirma el fet que Inés Arrimadas no tingui pressa per formar un govern no independentista (tot i assegurar que la CUP i Junts pel Sí no s'entendran), bo i demanant la repetició de les eleccions.

Els d'Albert Rivera han treballat durant els darrers tres anys per perfilar-se com a alternativa solvent a Rajoy, cosa que Iceta qualifica de versió renovada del PP. Al Parlament, Rivera ha estat especialment actiu en comissions on podia projectar millor el seu ideari polític de cara a l'Estat espanyol, com ara Interior, Afers Institucionals, Empresa i Ocupació (de la qual ha format part Inés Arrimadas) o Cultura i Llengua.

L'estratègia era presentar-se com a partit amb capacitat de govern, tot defensant la seva política als plens en castellà, la qual cosa facilita la feina a les televisions estatals, que no han de doblar ni subtitular els talls als seus informatius. Tot això, unit a una presència sense precedents a les mateixes televisions. Es tracta d'un partit autonòmic petit (penúltim en escons a la cambra) i el seu líder ha aparegut una mitjana de 2-3 entrevistes setmanals només a Telecinco, Antena 3, La Sexta i 13TV.