La moció presentada aquest dijous al Parlament per part del PSC en relació a les actuacions del Govern per preparar una eventual secessió ha estat rebutjada a causa dels vots en contra de Junts pel Sí i la CUP.

La moció, presentada pel diputat socialista Ferran Pedret, fa èmfasi en la “necessitat que el Govern posi a disposició del Parlament les previsions” que s’hagin estat portant a terme en relació a la preparació de la proclamació de la independència.

El PP s’ha mostrat favorable a l’aprovació de la moció, ja que l’ha considerat imprescindible per esclarir les paraules de l’exsenador d’ERC Santi Vidal, en què assegurava que el Govern estava recollint dades fiscals de manera il·legal. “La Generalitat calla, i qui calla atorga”, ha assegurat el popular Juan Milián.

Així mateix, Milián ha agraït la moció presentada pel PSC, ja que, segons assegura, amb el procés “ens hi juguem molt perquè afecta la democràcia”.

Matías Alonso, per part del grup de Ciutadans, ha assegurat en la mateixa línia que Milián que “això va de democràcia en majúscules”. El diputat de Cs ha mantingut que “les societats complexes no admeten solucions senzilles com les que ofereix el populisme” i que, per aquest motiu, no hi haurà “ni referèndum, ni referèndum”.

El líder de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, ha manifestat el suport del seu grup “a la literalitat de la moció” i ha reclamat una major transparència per part del Govern.

Tot i els vots favorables del PP, Cs i CSQP, la moció no ha tirat endavant pels vots en contra de Junts pel Sí i la CUP. Fabian Mohedano, diputat de Junts pel Sí, ha demanat als grups de l’oposició que “deixin de posar-nos pals a les rodes”.

La CUP, en boca del diputat Carles Riera, ha lamentat “sincerament” les paraules de Rabell i ha demanat al grup de CSQP que es posicionin clarament sobre aquest aspecte. “Es posicionaran a favor dels que volen aplicar l’article 155 de la Constitució?”, ha plantejat Riera.