El secretari segon de la Mesa del Parlament de Catalunya, David Pérez, del PSC, ha qualificat d'"escàndol" que la presidenta, Carme Forcadell, i altres companys de la Mesa investigats pel procés sobiranista s'acullin al seu dret a la inviolabilitat parlamentària en declarar davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). "Dir que hi ha polítics que no estan subjectes a jutges i tribunals és un escàndol", ha dit el diputat socialista.

"No pots decidir que prendràs decisions que no estaran subjectes a cap altre poder, jutjat o tribunal perquè t'empara la inviolabilitat parlamentària, perquè no és així," ha criticat en una entrevista a Europa Press. Sobre la possibilitat que inhabilitin a Forcadell i als membres de la Mesa -Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet-, Pérez assenyala que no li correspon a ell jutjar-los, però que "de vegades han fet coses que no es podien fer". "Teníem el deure d'impedir o paralitzar algunes de les determinacions que s'han pres en el Parlament a instàncies del TC i ells no ho han fet", ha apuntat.

Si inhabiliten Forcadell o algun d'aquests investigats, Pérez ha recordat que hauran d'abandonar el seu càrrec sempre que la sentència sigui ferma. "No es produeix cap buit legal; tampoc si s'inhabilita a tota la Mesa", encara que preveu que això no passarà i que no seran inhabilitats ni ell mateix ni el membre de Cs, el vicepresident segon José María Espejo-Saavedra, perquè tots dos s'han desmarcat sempre, oralment i per escrit, de qualsevol actuació de desplegament del procés sobiranista contrària a les indicacions del Tribunal Constitucional.

Pérez s'ha desmarcat de les crítiques d'alguns grups a Forcadell per no ser parcial en els debats i afavorir als grups independentistes: "No comparteixo la idea que no ha estat neutral a l'hora de dirigir el ple, no crec que estigui dirigint el ple de manera no equànime".

Sense modificació de la normativa del TC, l'Estat hauria activat altres vies

El diputat socialista considera que la situació judicial dels membres sobiranistes seria molt semblant de no haver-se modificat la normativa del TC per donar-li capacitat d'actuació davant de vulneracions de les seves pròpies resolucions, establint sancions o suspendre de funcions els responsables. "Malgrat que el TC no tingués aquesta competència, que nosaltres no compartim, segurament s'haurien activat altres vies des de l'Estat", ha reblat.

També creu que la sentència no es coneixerà "aquest any, sinó que serà un procés amb un calendari a mitjà o llarg termini" com a evidència que s'hagi decidit acumular les investigacions en una causa complexa.