El primer secretari del PSC i candidat a la Presidència de la Generalitat, Miquel Iceta, ha assegurat aquest dijous que no es repetirà un altre tripartit d'esquerres perquè pactar amb ERC "seria una contorsió antinatural". Ho ha dit en la presentació del llibre Iceta. El estratega del Partido Socialista (Edicions B), en el qual el periodista Raúl Montilla repassa la trajectòria política i personal del líder socialista.

En l'acte, Iceta ha reivindicat els dos tripartits que van ser al capdavant del Govern entre 2003 i 2010 —"tot el que ha vingut després ha estat molt pitjor"—, però no veu possible reeditar-lo tenint en compte el paper d'ERC en els últims anys. "És molt difícil que una ERC que té com a horitzó la independència i considera que ja gairebé l'ha aconseguit, difícilment lligarà amb el plantejament de renovació" de l'acord constitucional per millorar l'encaix de Catalunya que defensa el PSC, ha destacat.

Iceta no imagina "el tripartit que tant agrada a Albiol amb ERC i els comuns perquè, encara que li agrada arribar sempre a acords, un pacte amb l'ERC actual no li sembla possible. Sobre l'altre integrant del tripartit, l'espai dels comuns, ha recordat que el PSC ja governava amb ells en l'Ajuntament de Barcelona però recentment han decidit trencar "unilateralment" el pacte.

Ha reivindicat que el PSC es podrà posar d'acord amb aquells partits que no vulguin ni la ruptura ni l'immobilisme, i que advoquin per treballar per aconseguir canvis i millores des de l'acord. En aquest sentit, ha dit que es necessita pactar una reforma federal de la Constitució, però abans cal pactar millores més immediates perquè "Catalunya no pot esperar tant".