Després de mesos de crisi entre els socialistes catalans i el PSOE, el PSC tornarà a formar part de la direcció del Grup Socialista al Congrés dels Diputats. D’aquesta manera, els socialistes posaran un punt i final a la crisi que els va portar a replantejar-se el seu vincle, originada arrel de la ruptura de la disciplina de vot durant la investidura de Mariano Rajoy, on els socialistes catalans es van mantenir en el ‘no’.

Un cop s’hagi signat l’acord de les Executives del PSC i PSOE el proper dilluns està previst que, de manera immediata, els socialistes catalans incorporin a la direcció del Grup un diputat. S’espera, per tant, que torni Meritxell Batet, que va quedar apartada de la direcció de manera temporal mentre la comissió negociadora estudiava com resoldre el cas.

Arrel de la ruptura de la disciplina de vot del PSC, els diputats van haver de pagar una multa i van prendre altres mesures, com apartar temporalment a Batet de la direcció. Fins i tot el PSOE es va plantejar impedir als socialistes catalans que poguessin votar a les primàries, però finalment es va arribar a un acord.

El pacte estableix que s’obrirà un cens on s’hauran d’inscriure els militants catalans que vulguin votar i que, per altra banda, el PSC haurà d’informar dels seus acords electorals al PSOE.  

Un cop s’aprovi aquest acord per part de les executives, està previst que es reuneixin el president de la Gestora, Javier Fernández, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, per exemplificar l’acord entre les formacions.