El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) ha vist aquest cap de setmana com el punt de cruïlla en què es trobava s'ha embolicat encara més.

Per si el procés de primàries, i el posterior congrés, no era poc, ara la dimissió de Pedro Sánchez, per qui els socialistes catalans havien apostat més que ningú -recordem el ‘Pedro, aguanta’ de Miquel Iceta a la Festa de la Rosa- ha provocat que el PSC es trobi en un moment de profund impasse. Els socialistes catalans ara han de decidir d’una banda qui volen ser, i de l’altra, i això no només dependrà d’ells, quin paper jugaran a partir d’ara dins del PSOE.

Al grup dels perdedors

Les ovacions que el líder del PSC, Miquel Iceta, va rebre aquest dissabte a les portes de Ferraz pels militants i simpatitzants que hi havia concentrats, favorables a Pedro Sánchez, no eren més que l’últim regust d’una història que ja havia conclòs, i de la qual el PSC n’ha sortit derrotat.

Els socialistes catalans, i en especial el primer secretari, Miquel Iceta, s’havien erigit com a màxims defensors del fins ara líder del PSOE, i per tant de mantenir el 'no' a l'actual president en funcions, Mariano Rajoy, de manera que la seva determinació en la defensa de la postura -que dins del PSC s’intuïa com unànime amb l'excepció de Carme Chacón-, ha fet que la derrota dels socialistes catalans s’hagi interpretat com a especialment pronunciada.

Un cop apartat Sánchez, ara el PSOE serà conduït de forma permanent per una gestora fins al proper congrés, i en això els socialistes catalans també n’han sortit malparats. Tot i que es pretenia que aquesta comissió tingués una nodrida representació territorial, el fet que el PSC es trobi en un moment pre-congresual fa que no pugui formar part de l’òrgan.

Així, els d'Iceta es troben en posició de feblesa davant d’un sector crític que gira al voltant de la presidenta andalusa, Susana Díaz, enfrontada a Sánchez, que finalment s’ha imposat i que apunta a una nova orientació del PSOE.

Trencar la disciplina de vot?

La comissió gestora, que aquest dilluns farà la seva primera reunió, serà l’encarregada de decidir si el PSOE s’absté o no davant d'una nova investidura de Rajoy, i evitar així una altra repetició electoral.

Tot i que el PSC no en formarà part, el primer secretari dels socialistes catalans no sembla disposat a esborrar-se de la ‘batalla’ per decidir la posició final del PSOE respecte de Rajoy. “Som on érem”, ha confessat Iceta aquest diumenge davant dels militants socialistes d’Osona, per deixar clar que la posició del PSOE continua sent el 'no' al líder del PP, perquè, afirma, al comitè federal de dissabte aquella qüestió “no es va veure alterada”.

Al contrari, a ningú se li escapa que aquest suposat manteniment del 'no' a Rajoy per part del PSOE pot quedar aviat en paper mullat. La contrincant d’Iceta a les primàries per accedir a la primera secretaria del PSC, que es decidiran el proper 15 d’octubre, Núria Parlon, ha sortit a l’atac i ha declarat que, si accedeix al càrrec, demanarà a les bases “que avalin un 'no' rotund” a Rajoy per part dels diputats socialistes catalans al Congrés. Les raons, ha afirmat, és que els dirigents del PP són “corruptes, devastadors dels nostres drets socials i llibertats, així com responsables de bloquejar un acord polític amb Catalunya”.

Tenint en compte que a les bases del PSC el recel a qualsevol mena de pacte amb els populars és massiu, el posicionament de l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet a favor del 'no' condiciona el seu contrincant, Miquel Iceta, i entrarà en joc si aquest també està disposat a trencar la disciplina de vot del PSOE al Congrés. 

Així, ha volgut sortir a la palestra també el president del PSC, Àngel Ros, per apaivagar els ànims sobre aquesta qüestió. En declaracions d’aquest diumenge a Catalunya Ràdio, el també alcalde de Lleida ha constatat que “les decisions precipitades no són adequades en cap moment”, en valorar la taxativa posició de Parlon respecte del vot dels socialistes catalans en una hipotètica investidura de Rajoy.

La militància decidirà el PSC que ve

Amb tot, el proper 15 d’octubre els militants del PSC decidiran entre l’opció continuista que representa l’actual primer secretari, Miquel Iceta, i la de Núria Parlon, representant d’una nova generació de socialistes catalans.

Per ara, és l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet qui ha aconseguit més avals. En total, 3.900 suports, per davant dels 3.500 del seu contrincant.

Si bé en un primer moment va poder semblar que ambdós candidats podrien tancar una llista conjunta, finalment es van decantar per anar separats, de manera que el proper dia 15 es veuran les cares a les primàries. En paraules de Parlon, la hipotètica “integració” de tots dos equips no arribarà -si arriba- fins que la militància no hagi votat.

Núria Parlon, en la presentació de la seva candidatura per liderar el PSC. Imatge: ACN

L’actual primer secretari del partit ha anunciat que si no surt vencedor de les primàries posarà el càrrec de líder del grup socialista al Parlament “a disposició del partit”, si bé mantindrà l’acta de diputat per no decebre els "525.000 catalans que van donar la seva confiança”.

Passades les primàries, i triada la primera secretaria, entre el 4 i el 6 de novembre tindrà lloc el congrés socialista, on, ara sí, es decidirà com i per qui estarà formada a partir d’ara l'executiva de la formació. Veurem com influirà en tot plegat la situació del PSOE, que per aquelles èpoques ja haurà triat si lliurarà el govern a Rajoy, o optarà per anar a unes terceres eleccions letals per als socialistes.