El PSC ha criticat avui que les "greus" declaracions de la consellera de Governació, Meritxell Borràs, sobre que els funcionaris puguin lliurar per manifestar-se el 6-F poden suposar una "coerció" als treballadors públics i, per això, ha registrat una bateria de preguntes al Parlament.

Les entitats sobiranistes van animar als treballadors a demanar-se el dia lliure per assistir a la concentració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) el 6 de febrer, al començament del judici del 9-N.

Al respecte, Borràs ha afirmat avui que "trobaria bé i necessari" que els funcionaris es demanessin dia lliure, unes declaracions que han estat per la consellera de Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, que ha subratllat que veu "normal" que els funcionaris catalans puguin demanar dia lliure el 6F.

En declaracions al Parlament, el portaveu adjunt del PSC, Ferran Pedret, ha explicat que els socialistes han registrat una bateria de preguntes per escrit al Govern davant les paraules de Borràs, per conèixer entre d'altres aspectes si s'han donat instruccions a funcionaris, així com també sobre la conferència que el president català, Carles Puigdemont, va oferir a Brussel·les.

Sobre les paraules de Borràs, Pedret ha assegurat que "és greu que la superior jeràrquica dels funcionaris faci una invitació d'aquestes característiques a assistir a una manifestació de determinat caràcter polític".

Registre de funcionaris?

"En altres latituds o moments de la història, això s'hauria considerat una coerció tàcita sobre el que els funcionaris han o no han de fer. Ens preguntem a més si es farà un registre, perquè si hi ha una sèrie de funcionaris que aquell dia demanen no treballar, en forma de negativa sortiran els que sí han assistit al seu lloc de treball", ha explicat Pedret.

En les preguntes registrades, el PSC pregunta si el Govern ha emès o emetrà alguna indicació al conjunt de funcionaris o si s'ha donat alguna indicació a responsables de recursos humans de diferents organismes de la Generalitat per facilitar que els funcionaris puguin excusar la seva presència aquell dia. També si el Govern té intenció de consignar quins funcionaris no assistiran a treballar i quins sí.

En una altra pregunta, es qüestionen a la consellera si pretén "exercir algun tipus d'influència sobre l'opinió dels funcionaris en relació amb l'acte" o si ha valorat les implicacions que pot tenir en la prestació dels serveis públics si la crida a participar resulta "un èxit".