Veus del sector catalanista del PSC han denunciat aquest dissabte la presó decretada contra els consellers, han demanat la "llibertat dels presos" per "responsabilitat política" i han advertit del perill de "bunquerització" si "la dreta espanyola" s'imposa en el "terreny de les decisions".

Destacats dirigents i històrics socialistes com Raimon Obiols, Laia Bonet, Jaume Bellmunt, Daniel Font, Jordi Font, Joan-Carles Mas i l'alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, han exigit en un manifest la "llibertat dels presos" com un gest de "responsabilitat" i "equanimitat" política que "no prejutja res".

El text critica la decisió dels empresonaments i les peticions fiscals no només pels seus "devastadors efectes polítics i socials", sinó també per la seva "falta de rigor jurídic".

La màxima "que es faci justícia encara que el món s'enfonsi" ha estat sempre usada per "aprenents de bruixot que des de posicions de poder han causat tota mena de desastres", asseguren els signants.

La judicialització de la política i la politització de la justícia "han arribat a una gravetat extraordinària a Espanya", defensen els socialistes crítics, que recorden que l'estat de dret no ha d'actuar ni amb "sentiments ni emocions", ni amb "càlculs polítics", sinó amb "justícia, prudència i responsabilitat".

Aspectes que han estat absents en aquest cas, segons els signants, que afirmen que els empresonaments provoquen que en les dues parts del conflicte s'imposin "els partidaris del 'com pitjor, millor', que tenen en comú una insana barreja d'actituds maximalistes i de càlculs oportunistes".

Censuren la irresponsabilitat tant de la sentència contra l'Estatut "que invalida" el referèndum de la ciutadania de Catalunya, com de les "últimes vicissituds del procés", amb lleis que "signifiquen l'abolició de la Constitució i de l'Estatut".

Davant l'absència de propostes i una situació deixada "únicament en mans de la justícia", aquests dirigents, contraris a l'aplicació del 155, demanen "redoblar esforços per construir ponts de diàleg" i trobar "solucions polítiques".

Qui veu ara la seva "gran oportunitat", segons aquestes veus crítiques del PSC, és la "dreta nacionalista espanyola d'"a por ellos'", que, si s'imposés "en el terreny de les decisions més rellevants", pot provocar una "bunquerització" i un "bloqueig de la vida política" per anys, que "dificulti greument" la "reforma inajornable" del sistema institucional i polític espanyol.