El consell nacional del PSC ha aprovat per pràctica unanimitat -241 vots a favor i una abstenció- trencar la disciplina de vot i mantenir, al contrari del criteri del comitè federal del PSOE, el doble vot negatiu a Mariano Rajoy dels diputats socialistes catalans al Congrés. 

El consell nacional ha avalat així la proposta del primer secretari del partit, Miquel Iceta. El partit comunicarà formalment demà la decisió a la gestora del PSOE. Serà hores abans que els set diputats socialistes catalans assisteixin a l'inici del debat d'investidura.

En aquest sentit, la secretària d’organització, Assumpta Escarp, ha assegurat que el PSC en surt reforçat perquè es manté coherent, i ha reiterat la voluntat de mantenir la relació amb el PSOE. Ha recordat -tal i com recull el document aprovat pel consell nacional- que la Constitució estableix que els diputats no estan sotmesos a cap mandat imperatiu.   

Escarp ha reiterat que bona part de les intervencions dels consellers nacionals han subratllat que els militants no entendrien que el partit fes costat al PP: “El fem en gran mesura responsable de la manca de diàleg entre el govern de Catalunya i el d'Espanya”.

Sobre el futur de la relació amb el PSOE, Escarp ha subratllat que “el futur depèn de la gestió de la discrepància, des de la convicció que hem de seguir caminant junts".