La pèssima imatge internacional que està donant Espanya des de fa setmanes, per l'enfrontament a cara descoberta entre el govern espanyol i el de Madrid enmig de la pandèmia del coronavirus, comença a tenir conseqüències. A Alemanya han aparegut les primeres veus de pes que demanen ara que, davant del que està passant, s'estableixin condicions estrictes de la UE si aquesta destina a Espanya 140.000 milions del denominat fons de reconstrucció.

Aquesta és la petició que fa un article al principal diari econòmic alemany, el Handelsblatt, que assenyala sense embuts que "l'elit política espanyola no està en condicions de seguir una política racional que mereixi aquest nom" i afirma que els socis de la UE "haurien d'establir condicions clares si Espanya rep la gegantina suma de 140.000 milions del fons de reconstrucció". 

Handelsblatt

"L'elit política espanyola és incapaç de dur a terme una política racional digna d'aquest nom", diu Handelsblatt

Segons Handelsblatt, la crisi a Espanya està agafant "proporcions dramàtiques". "La crisi de la quarta economia de la zona euro està adquirint unes dimensions tan grans que el país difícilment es pot ajudar a si mateix. L'economia es va desplomar un 22 per cent en el segon trimestre, en comparació amb el mateix trimestre de l'any anterior. I ara una segona onada particularment virulenta està posant en perill l'esperada recuperació", indica.

Pedro Sánchez, el dia que li van concedir els 140.000 milions del fons de reconstrucció

En l'àmbit germànic, un article al principal diari suís, Neue Zürcher, es pregunta obertament si Espanya és "un Estat fallit". L'article del professor de la Universitat Bundeswehr de Munic, Friedrich L. Sell, assenyala en el mateix sentit que Handelsblatt, que "no és actualment justificable" una ràpida i massiva ajuda financera de la UE per a l'Espanya impactada pel coronavirus. "La situació és políticament massa inestable. Pot ser que es necessiti el Banc Mundial o l'FMI per identificar primer projectes significatius que mereixin suport", argumenta.

L'article recorda que es defineix un país com a Estat fallit quan cap dels tres poders de l'Estat constitucional democràtic (Executiu, legislatiu i judicial) "segueix complint el que la Constitució i el poble n'esperen: una eficiència funcional legitimada democràticament i alhora intel·ligible".

Considera en aquest sentit que a Espanya hi ha 4 crisis:

- La crisi constitucional, que serien la monarquia i l'independentisme català. 

- La crisi del govern de coalició, i recorda que el govern espanyol no té pressupostos des del 2018, i que dins l'executiu hi ha "forces centrífugues".

- La crisi dels partits, i apunta que l'oposició també està malmesa.

-La crisi judicial, amb falta de renovació i amb l'enfrontament del govern amb el Poder Judicial.

Neue Zürcher

"Espanya és un Estat fallit? I Com hauria de tractar-ho la UE?", es pregunta Neue Zürcher

L'article conclou que el que cal preguntar-se és si Espanya està preparada per rebre els fons europeus i afirma sense embuts que "això s'ha de posar en dubte". En aquest cas no defensa que la UE ho controli sinó que primer el Banc Mundial i l'FMI determinin els projectes.

"Espanya no és encara un estat fallit, però no està lluny de ser-ho. Raó suficient perquè Europa finalment se n'adoni", afegeix.