La resposta del PSC, que lidera Miquel Iceta, davant l'ofensiva de l'executiu de Mariano Rajoy contra el referèndum, amb l'aparició de la Fiscalia i les amenaces contra més de 700 alcaldes, està provocant malestar a les files dels socialistes catalans i crítiques públiques. El primer secretari del PSC de l'Alt Penedès i Garraf, Juan Luis Ruiz, va penjar ahir en el seu compte de Twitter una piulada en què reclama que el socialisme reaccioni davant l'actitud, que considera "més pròpia d'Erdongan [en referència al president de Turquia]". "El socialisme no pot callar", adverteix el dirigent territorial del PSC.

La denúncia pública del primer secretari de l'Alt Penedès s'afegeix a la decisió d'alcaldes del partit que han desobeït l'ordre per escrit que els va enviar el PSC advertint-los que no poden col·laborar amb el referèndum.

De moment, ja han fet costat al referèndum alcaldes com el de Terrassa, Jordi Ballart, que ha assegurat que no és ningú per impedir una votació, el de Granollers, Josep Mayoral, que ha reclamant activament el referèndum, o Gratallops, Xavier Gràcia, que no és militant de la formació però ho ha fet amb tanta contundència que ha rebut un advertiment directe de Miquel Iceta. Altres alcaldes socialistes, com el de Blanes, Miquel Lupiañez, han obert negociacions amb el Govern per veure com facilitar la votació.