La primera dona que va segrestar un avió de passatgers en un acte de terrorisme, la palestina Leila Khaled, ha estat convidada a pronunciar una conferència el mes de maig a Barcelona, en un acte amb suport de l'Ajuntament de Barcelona. Khalet va segrestar l'any 1969 un avió de la TWA que s'adreçava a Tel Aviv, i que va ser desviat a Damasc. Posteriorment es va sotmetre a una cirurgia facial i va segrestar un segon avió que volava d'Amsterdam a Nova York i va ser detinguda, després de llançar una granada de mà que no va arribar a esclatar.

Khalet ha estat convidada per la III edició de la Fira Literal Barcelona, que se celebrarà entre el 12 i el 14 de maig al recinte municipal de Fabra i Coats de la capital catalana. Es defineix com la fira "de literatura alternativa i d'esquerres", un missatge en total sintonia amb el govern actual de Barcelona. El mateix Ajuntament dóna suport a la conferència, com mostren les pancartes que s'han instal·lat a diversos carrers de la ciutat, amb cessió municipal. La visita de Khaled està prevista pel dia 14, que curiosament és el dia de l'aniversari de la independència d'Israel l'any 1948.

WhatsApp Image 2017 04 21 at 17.15.15

Khaled va formar part de l'organització violenta Front Popular d'Alliberament de Palestina (FPAP), un grup marxista leninista fundat pel també palestí Georges Habache, que era extremadament crític amb el líder de l'Organització per l'Alliberament de Palestina (OAP), Iàsser Arafat, a qui considerava revisionista. Per als grups pro-palestins europeus, Khaled és vista com un símbol d'aquell activisme marxista anti-israelià, pràcticament desaparegut a la zona amb el pas dels anys a causa de la progressiva influència que ha anat agafant l'islamisme, que igualment és antisionista.