El primer ministre belga, Charles Michel, es reafirma en la seva posició respecte Catalunya. En la seva arribada al Consell Europeu, previst per aquest dijous i divendres a Brussel·les, Michel ha reiterat la condemna a la violència i ha fet una crida al diàleg entre els governs espanyol i català, així com també respecte a l'ordre nacional i internacional. "Condemno la violència, crido al diàleg i demano una desescalada", ha repetit el primer ministre belga.

Preguntat també per unes polèmiques declaracions on sortia del guió europeu, obrint la porta a la mediació europea o internacional entre Catalunya i Espanya, Michel ha assegurat que "assumeixo, reivindico i confirmo" aquestes paraules.

Michel ha fet aquestes declaracions després que aquest matí un diari belga publiqués un missatge de l'ambaixador espanyol a Brussel·les al diplomàtic belga delegat a Mardid. En el text, el representant espanyol expressava el malestar per unes declaracions del primer ministre belga i l'advertia de la possibilitat de posar en perill les relacions entre els dos països. Tot i això, Michel ha volgut rebutjar que hi hagi una crisi diplomàtica entre Bèlgica i Espanya.

La fúria del diplomàtic espanyol sorgeix arran d'unes declaracions del primer ministre belga, que afirmava que si fracassés el diàleg a Espanya caldria plantejar-se una mediació internacional. Les declaracions de Michel van suposar una sortida del guió europeu, que optava per intervenir només en el cas —poc probable— que ambdós governs demanessin la mediació.

Quan li han preguntat per aquestes declaracions, Michel ha assegurat que "no hi ha cap incident, cap crisi" entre els dos països. "Crec que hi ha hagut una dramatització mediàtica a partir de declaracions que assumeixo, reivindico i confirmo", ha dit Michel, que ha afegit que demana una solució política per resoldre la crisi política a Espanya, "com ha fet la Comissió Europea".

Tensió amb Rajoy

Tot i que Michel ha assegurat que no hi ha una crisi entre Espanya i Bèlgica, la fugaç salutació que Rajoy ha fet al primer ministre belga quan ha entrat a la cimera, i esquivant-li la mirada, no sembla demostrar una bona situació de la relació entre els dos mandataris.