“Alguns diputats i diputades haurien de prendre nota de les sentències del 9-N perquè els que han votat els pressupostos van pel mateix camí”. El líder del PP català, Xavier García Albiol, ha advertit amb aquestes paraules els membres de Junts pel Sí i la CUP, que aquest dimecres han votat a favor de la disposició dels comptes que preveu el referèndum. 

Davant la sentència d’inhabilitació d’un any i un mes de Francesc Homs, actual portaveu del PDeCAT al Congrés dels Diputats, Albiol ha assegurat que “l’estat de dret posa al seu lloc a qui durant el 9-N van considerar que podien fer el que els venia en gana”.

Per altra banda, i en referència al debat de pressupostos celebrat aquest dimecres al Parlament, el líder popular ha lamentat una “vulneració dels drets dels diputats espectacular” i ha amenaçat la presidenta de la Mesa, Carme Forcadell, i els grups que han votat a favor que “no els sortirà gratis”.

En aquesta mateixa línia s’ha pronunciat el portaveu de Ciutadans, Carlos Carrizosa, que reiterat que “ningun polític està per sobre de les lleis”. Segons consideren des de la formació taronja, la sentència de Francesc Homs evidencia que el referèndum no té recorregut. “El 9-N era il·legal i els que el van promoure estan essent condemnats”, ha advertit.

Resposta del Govern

Neus Munté, com a portaveu del Govern, ha qualificat la sentència d’injusta i ha lamentat que es puguin inhabilitar “persones que han contribuït a millorar la democràcia”. En aquest sentit ha assegurat que “no es pot acceptar” que es produeixin inhabilitacions “per posar urnes” o per tenir unes determinades conviccions polítiques.

En resposta a les declaracions de l’Albiol, Munté ha assegurat que és el govern del PP “qui marca el camí per la via judicial”. 

Sentència "vergonyosa"

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha titllat la sentència d’Homs de “vergonyosa”, com també ho va assegurar quan es va conèixer la sentència de l’expresident Artur Mas i les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega. Tot i això, la diputada ha reconegut “que no els desperta cap sorpresa” i que davant la judicialització de la política cal “reafirmar-nos en el compromís de portar el país a l’autodeterminació”.

Anna Gabriel també s’ha referit a la votació de Junts pel Sí sobre la disposició dels pressupostos que preveu el referèndum, en què han votat tant a favor de l’esmena de Catalunya Si Que es Pot -que preveu un referèndum pactat- com de la CUP -que suprimeix de al disposició original el fet que hagi de ser “en el marc de la legislació vigent en el moment de la convocatòria”. En aquest sentit, la diputada anticapitalista ha assegurat que “l’important és que ha guanyat la determinació de les persones compromeses amb el 80% dels catalans i catalanes que volen votar i no el búnker del 78 que avui s’ha manifestat de forma coordinada”. 

Per la seva banda, el líder de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, s’ha mostrat “inamovible” respecte la posició del seu grup i, en referència a la sentència, ha assegurat que no es pot jutjar als responsables del 9-N. Segons ha considerat, la sentència d’Homs suposa “un pas més” cap a la judicialització de la política, una estratègia que segons considera el grup, no serveix per donar resposta als problemes polítics.