El Parlament votarà dimecres vinent el projecte de Llei dels Pressupostos de la Generalitat pel 2017. Un dels punts clau en el debat serà la disposició addicional 31, que preveu el finançament del referèndum, i que va ser declarada inconstitucional i contrària a l’Estatut pel Consell de Garanties Estatutàries (CGE).

Davant el dictamen del CGE, la Mesa del Parlament va obrir un període d’esmenes, que es votaran en el ple de la setmana vinent.

Lluny de mostrar consens, cada grup va aprofitar per presentar una esmena pròpia. El resultat, un Parlament fraccionat en la votació de la disposició addicional 31. Junts pel Sí, tot i que no va sol·licitar el dictamen del Consell de Garanties, va presentar una esmena en què assegura que el Govern ha de garantir la dotació pressupostària pel referèndum “tenint en compte el treball desplegat pel Pacte Nacional pel Referèndum”.

El principal grup de l’oposició, Ciutadans, va presentar una esmena per suprimir la disposició addicional 31, com també ho van fer els grups de PSC i PP. El portaveu de la formació taronja, Carlos Carrizosa, ha lamentat que la Mesa “se salti ‘a la torera’ les resolucions del Tribunal Constitucional i el dictamen del CGE” i ha assegurat que “molt probablement” el seu grup adverteixi, durant el ple de la setmana que ve, sobre la inconstitucionalitat d’algunes esmenes, com ja van fer en el cas de les votacions sobre el procés constituent.

En aquesta línia, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha avançat que el seu grup votarà en contra de totes aquelles esmenes que “tracten de salvar un tema que és insalvable” i, per tant, només votaran a favor de la supressió de la disposició dels pressupostos que preveu el finançament del referèndum.

Catalunya Sí Que es Pot, per la seva banda, va registrar una esmena que incloïa el finançament del referèndum en cas que aquest fos legal i, per tant, pactat amb l’Estat. El portaveu de la formació, Joan Coscubiela, ha defensat la seva proposta com “un punt de trobada”, ja que “fa compatible la celebració del referèndum amb el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries”.

El PP, en la mateixa línia que Cs i PSC, va presentar una esmena per suprimir la disposició addicional 31, ja que “intenta blanquejar una disposició que és inconstitucional”, en paraules del portaveu Alejandro Fernández.

La CUP també va registrar una esmena, en què va demanar suprimir de l’esmena original la part que fa referència a “legalitat vigent al moment de la seva convocatòria”.