La CUP ha decidit aquest dissabte donar el sí als Pressupostos del Govern, en el Consell Polític que ha celebrat a Vilafranca del Penedès, i ho ha fet amb un ampli marge. El resultat definitiu ha sigut de 39 vots a favor, 22 en contra i 2 abstencions, segons ha pogut saber El Nacional. La decisió final és que dos diputats de la CUP votaran a favor dels comptes perquè aquests prosperin.

Les assemblees territorials ja s'havien posicionat al llarg d'aquesta setmana sobre la darrera proposta del Govern en relació als pressupostos i, segons diferents fonts, ho havien fet majoritàriament a favor de votar sí al projecte. Aquest migdia, ha estat el consell polític i el grup d'acció parlamentària (GAP), del qual formen part les organitzacions que composen la CUP, el que ha acabat de fixar el vot afirmatiu dels diputats anticapitalistes al projecte.

Aquesta decisió acabava amb la incertesa que aquests últims mesos ha viscut el Govern, ja que el president, Carles Puigdemont, havia deixat clar que en cas que els deu diputats anticapitalistes tornessin a deixar caure els comptes, la legislatura es donaria per acabada i convocaria eleccions.

De fet, quan abans de l'estiu la CUP va impedir la tramitació del projecte del Govern, Puigdemont ja va sorprendre el ple convocant una qüestió de confiança per al mes de setembre. En aquell moment les tensions internes de la formació cupaire, que ja s'arrossegaven des del debat d'investidura, van desembocar en una renovació del secretariat al capdavant del qual es va situar el regidor gironí Lluc Salellas i l'exdiputat Quim Arrufat.

Aquest cop, la posició d'aquesta formació ha aparegut més flexible. A més, les pressions li ha arribat fins i tot més enllà de Catalunya. Ahir va ser Arnaldo Otegi qui va advertir que a Madrid estan esperant un trencament de les files independentistes, i que està conveçut que Puigdemont "anirà fins al final".

Optimisme del Govern

Dilluns el Govern va lliurar la seva darrera proposta d'acord a la CUP. Finalment, tot i el nou episodi de diferències entre ERC i PDeCAT arran l'exigència dels diputats cupaires d'augmentar la pressió fiscal, la nova oferta no inclou la revisió de cap dels grans impostos, ni l'IRPF ni Patrimoni ni Successions.

La proposta es basa en l'acord tancat aquesta mateixa setmana entre Ensenyament i els sindicats per incrementar el nombre de docents i reduir una hora lectiva; la creació d'un nou impost sobre les emissions de CO2 dels cotxes; i la proposta sobre la Renda Garantida -afegir 45 milions addicionals als 208 previstos per a la Renda Mínima d'Inserció-.

El Govern ha fet des del primer moment una valoració optimista sobre les possibilitats d'aquesta darrera proposta. La consellera de Presidència, Neus Munté, va assegurar dilluns que l'executiu està "esperançat" i "molt animat" sobre l'entesa.

Amb la nova oferta de l'Executiu, es van posar en marxa les assemblees territorials. En total 13, que sumen 53 membres del consell polític, que es distribueixen en funció del pes de cada territori. Aquí s'han anat fixant les votacions. Fonts cupaires asseguren que el resultat s'apuntava ajustat, que el sí ha aconseguint imposar-se, però que hi ha territoris clau com el Penedès on hauria hagut un empat mentre que a Barcelona i Baix Llobregat, hauria guanyat el no.

Procés constituent

D'altra banda, la CUP ha deixat clar que l’aprovació dels pressupostos corre en paral·lel al procés constituent. En aquest sentit, els diputats cupaires van fer públic ahir un comunicat en què reclamen la creació d’un “organisme autònom”, vinculat pressupostàriament al Departament d’Exteriors, Relacions Institucionals i Participació per “articular la primera fase del procés constituent”.

També des del Govern s'ha volgut subratllar el compromís en aquest punt. S'ha recordat que, més enllà de les negociacions de les darreres setmanes, el projecte de pressupostos que el vicepresident, Oriol Junqueras, va portar al Parlament va ser prèviament negociat amb els diputats anticapitalistes, a diferència del que es va fer amb el projecte fallit d'abans de l'estiu. Precisament, per fer possible aquell primer acord, el projecte de pressupostos que s'està tramitant incorpora una disposició addicional, la 31, que fixa que: “el Govern, dins les disponibilitats pressupostàries per al 2017, ha d’habilitar les partides per a garantir els recursos necessaris en matèria d’organització i gestió per fer front al procés referendari sobre el futur polític de Catalunya en el marc de la legislació vigent en el moment de la seva convocatòria”. Aquest compromís amb la dotació econòmica del referèndum era una de les exigències de la CUP que es va acceptar, tot i que amb aquesta disposició els comptes del Govern queden molt més exposats a una possible impugnació de l'oposició.

És tot plegat el què avui haurà de valorar l'òrgan de coordinació de la CUP. Junt amb el consell polític, s'ha convocat també el GAP, on conflueixen els representants territorials i els de les diferents organitzacions que composen la CUP.

La previsió és que els pressupostos es votin en el ple del 8 i 9 de febrer. No obstant, des de l'oposició s'ha anunciat la voluntat de portar el comptes al Consell de Garanties Estatutàries, la qual cosa allargaria un mes més el termini. Amb tot, la CUP ha deixat clar que la decisió que es fixi aquest dissabte és la que finalment s'aplicarà.