Les gestions del govern català al món continuen malgrat la campanya electoral. Aquest cop toca Bèlgica. Al migdia d'aquest dimarts 15, compareixeran davant la comissió d’Afers Exteriors de la Cambra belga el secretari d’Afers Exteriors del govern, Roger Albinyana, i el secretari general de Diplocat, Albert Royo. L’objectiu, explicar el procés sobiranista i la situació política a Catalunya.

Serà una nova etapa en la peregrinació que protagonitzen els representants de la diplomàcia catalana. Aquestes gestions van permetre el passat 8 de setembre celebrar una trobada amb congressistes dels EUA. En acabar la reunió, diferents congressistes, inclòs el president del subcomitè d'Afers Europeus de la Cambra de Representants, Dana Rohrbacher, van expressar públicament el suport al dret a decidir dels catalans.

De fet, qui va donar més notorietat a aquella cita va ser el mateix ministre espanyol d’Exteriors, José Manuel García Margallo, que va ironitzar públicament des de Madrid sobre la transcendència de la trobada.

Aquests moviments internacionals molesten, i molt, a la diplomàcia espanyola. Fins el punt que, segons algunes fonts, abans d'aquella entrevista, des del govern de l'Estat es va pressionar els congressistes amb dossiers sobre el cas català que incloïen diferents acusacions, fins i tot d’antisemitisme, tema especialment sensible als EUA.

No és cap secret que les pressions espanyoles per a rebaixar la veu del Govern català a l’exterior són habituals. El president Artur Mas reconeixia diumenge en una entrevista a La Sexta els entrebancs que les gestions del Ministerio posen als seus intents d’explicar el procés català en les cancelleries internacionals.

El passat mes de maig també es va atribuir a la intervenció de l'Estat espanyol el fet que el principal grup de l'oposició del Parlament de Dinamarca, el Partit Liberal, canviés en el darrer moment el seu suport a una declaració en què s'apostava per un diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i Espanya.

En altres casos, però, aquestes pressions no han reeixit. Així hauria estat per exemple en la cita organitzada al Senat del Paraguai, on va comparèixer la directora general de Relacions Exteriors, Francesca Guardiola. Segons versions parlamentàries, que fonts del Govern han evitat confirmar, fins i tot s’haurien arribat a oferir compensacions: l’Agència Espanyola de Cooperació Internacional hauria ofert a diputats disposats a fer avortar la compareixença fins a 150.000 euros per al projecte de la seva elecció.

Les gestions van ser inútils. La cita es va celebrar amb total normalitat el passat 2 de setembre.