La pressió dels partits sobiranistes sobre els comuns perquè donin suport a la celebració del referèndum el proper 1 d’octubre s’ha refermat avui per boca de dos representants d’ERC i de la CUP, Gabriel Rufián i Anna Gabriel, que en sengles entrevistes a El matí de Catalunya Ràdio i Els matins de TV3 emeses simultàniament han coincidit en un mateix argument: cal apropar els comuns al referèndum.

El diputat d’ERC al Congrés Gabriel Rufián ha recordat que ERC ha estat “generosa” votant a favor de la recent moció de censura de Podemos i que per tant, ara es pot demanar “reciprocitat”, tot fent una crida als comuns perquè se sumin al referèndum. De fet, Rufián s’ha mostrat convençut que Domènech està “disposat a formar part del procés de canvi que passa a Catalunya”.

Per això Rufián ha demanat als comuns que s’uneixin al referèndum de l'1-O. “No acabo d’entendre per què els vots del PDeCAT sí que els serveixen per a una moció de censura, tal com els van reclamar, però no per fer un referèndum”, ha dit, tot afegint que “la pregunta és per què és bo pactar amb el PSOE i dolent fer-ho amb el PDeCAT”.

Necessitat de desobediència massiva

Per la seva banda, la diputada de la CUP Anna Gabriel també ha volgut deixar clara la seva opinió pel que fa al posicionament dels comuns per demanar que, amb independència del que decideixin les direccions de les seves formacions, participin del referèndum de l’1 d’octubre i, a més, ho facin conscients que el resultat serà vinculant: "Nosaltres confiem que l'espai polític dels comuns participi en el referèndum, em sap greu que Xavier Domènech no li doni suport". A la vegada ha volgut advertir que el discurs de Domènech que relaciona referèndum amb divisió "és perillós perquè no és propi del que defensa el seu partit".

“Jo confio que els fets desbordaran els plantejaments inicials, i la necessitat de desobediència massiva desbordarà els tacticismes d’alguns, també dels que volen que tot això acabi en un pacte per no sé què”, ha dit Rufián, en referència a les formacions que de moment no aposten per l’1-O però s’han manifestat a favor del dret a l’autodeterminació de Catalunya.

A més, la diputada de la CUP s'ha mostrat confiada dient que "espera que l'Ajuntament de Barcelona s'impliqui en el procés i la celebració del referèndum", i ha dit que "els mesos que venen s'han d'afrontar amb fredor i entusiasme".