Les primeres informacions dels grans diaris i agències de notícies internacionals sobre la compareixença del President Puigdemont aquest dimarts al Parlament entenen que la declaració d'independència s'ha establert com un dret de Catalunya, alhora que se n'han suspés els seus efectes per a deixar espai a negociacions o converses amb el govern de Madrid. Puigdemont ha estès la mà, és el torn de Mariano Rajoy de moure fitxa, és la conclusió que implícitament en deriven.

De les primeres cròniques d'aquests mèdia s'en desprenen almenys dues coses. Una, que la independència de Catalunya ha deixat definitivament de ser un "afer intern" d'Espanya. Gairebé tots els diaris ho tenen en l'apertura de les seves webs, alguns durante tot el dia.

Dues, rebutjar la negociació o la mediació i aplicar l'article 155 per a suspendre o intervenir encara més l'autonomia catalana demanaria del president espanyol donar moltes explicacions als governs i institucions internacionals.

Diàleg

El diari de referència nord-americà, The New York Times, explica que Puigdemont aquest dimarts ha dit que Catalunya s'ha guanyat el dret a la independència, però n'ha suspés els efectes per permetre converses amb el govern espanyol.

L'estat de la questió el resum en un parell de paràgrafs: "Mariano Rajoy ha rebutjat qualsevol diàleg amb els separatistes catalans, tret que abandonin els plans de secessió, i Puigdemont i els seus aliats podrien, en teoria, ser arrestats per sedició i el Parlament ser dissolt. Puigdemont, però, ha deixat oberta la possibilitat de diàleg, mentre defensava la decisió de mantenir [el resultat] del referèndum d'independència".

La bíblia de la City financera de Londres, el Financial Times, també arrenca dient que "Puigdemont, ha dit que Catalunya 'es convertirà en un estat independent', com a conseqüència del referèndum de la setmana passada, però s'ha contingut de declarar immediatament la independència mentre demana més diàleg". 

El FT pinta la situació de forma molt semblant al Times de Nova York. "El govern espanyol ha rebutjat fins ara les crides per parlar amb els separatistes sobre la independència, tot demanant que primer retornin a la legalitat (...). El Govern espera la mediació internacional i pressiona els líders europeus perquè els ajudin", diu. "Madrid havia amenaçat prèviament de suspendre l'autonomia i fins i tot empresonar Puigdemont si declarava la independència, acció que probablement hauria estat resistida pels militants [independentistes]".

Pressió

The Wall Street Journal, la referència dels mercats financers de Nova York, segueix el mateix fil i és encara més clar en la conclusió. Puigdemont "s'ha contingut de declarar la independència amb efectes immediats, obrint les portes a les negociacions amb Madrid", explica.

Aquest moviment, afegeix, "deixa l'objectiu separatista de la independència fermament posat sobre la taula", alhora que calma la tensió a Catalunya "mentre trasllada a Rajoy tota la pressió de donar una resposta" a les reclamacions secessionistes de Catalunya. 

Més pessimista és The Washington Post, però els seus periodistes escriuen des de París i Washington. "Puigdemont ha afirmat aquest dimarts el dret de Catalunya a ser un país independent. Però no ha arribat a declarar Catalunya independent i ha demanat diàleg amb el govern espanyol", arrenca. 

"El discurs de Puigdemont, una setmana després del referèndum, probablement no resoldrà gran cosa en un conflicte creixent que ha sorprès als observadors de tot el món", continua. Del discurs, "que alguns comentaristes pensen que pretenia complaure ambdós bàndols, va presentar la independència de Catalunya com a inevitable, però ha retardat la decisió d'independència per permetre el debat amb el govern espanyol i les institucions europees".

Les agències

Les agències interrnacionals també ho han vist de forma semblant. Aquests són els primers paràgrafs dels seus despatxos:

Associated Press: "El president de Catalunya, Carles Puigdemont, ha dit que té el mandat de declarar la independència, però proposa esperar unes setmanes per a facilitar un diàleg". 

Reuters. "El líder català, Carles Puigdemont, ha proclamat aquest dimarts la independència d'aquesta regió d'Espanya, però ha afegit que els efectes en queden ajornats per a permetre converses". 

France Presse: "El president català, Carles Puigdemont, ha declarat aquest dimarts davant el Parlament que assumeix el "mandat" que Catalunya sigui una "República independent", però ha demanar de suspendre'n els efectes per a propiciar un diàleg".

La italiana Ansa ho diu així: "Catalunya suspèn la declaració d'independència per iniciar el diàleg i a reduir la tensió". En una segona peça destaca les principals frases del discurs de Puigdemont.