La resurrecció del cas del 3% que investiga el presumpte finançament irregular de Convergència ha calat de valent a la premsa de l'Estat. Molts mitjans espanyols han aprofitat l'ocasió per relacionar-ho amb el procés sobiranista i titllar tot el moviment de "corrupte".

Així titula La Razón el seu editorial d'avui, on exposa que, "com ja era d'esperar, els portaveus convergents s'han apressat a vincular l'actuació de la Fiscalia amb la creixent tensió separatista, ignorant deliberadament que el procediment judicial és previ al procés de ruptura impulsat des de la Generalitat".

Anterior, però casualment la investigació s'ha reprès just tres dies abans del judici a Artur MasJoana Ortega i Irene Rigau per haver posat les urnes el 9-N i, també casualment, l'equip d'advocats de l'expresident és el mateix que haurà de dedicar-se aquests dies a l'Operació Pika, que els deixarà menys temps per preparar-se el plet de dilluns.

"Banderes del victimisme"

Les declaracions de la regidora de la CUP a l'Ajuntament de Barcelona María José Lecha han servit al mitjà dirigit per Francisco Marhuenda per justificar que "és tal l'evidència" que fins i tot ella descartava vincular-ho al procés i carrega fort contra el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, per defensar una cosa que abans el seu partit mateix havia denunciat.

Després de fer una llarga llista del comportament dels implicats i no implicats en el cas, el rotatiu citat emplaça l'executiu català a "donar explicacions i comptes d'unes pràctiques corruptes de llarga data que han perjudicat greument la gestió dels fons públics" i acaba sentenciant que "tard o d'hora, la realitat de les coses acabarà per dispersar la cortina de fum del procés separatista i posarà als actuals governants de Catalunya davant les responsabilitats pròpies d'una gestió nefasta per a l'interès comú. Llavors ja no valdrà parapetar-se darrere de les banderes del victimisme".

Mas i Trias, al punt de mira

"Desapareix CiU, però no la seva xarxa de corrupció organitzada". Així titula El Mundo el seu editorial, que titlla de "mostra palmària del sistema corrupte que havia instaurat Convergència allà on va tenir algun poder a Catalunya".

Això, però, no és el pitjor. El diari esmentat aprofita l'ocasió per incriminar Mas o Xavier Trias i es mostra convençut que "no és massa aventurat pensar que estiguessin al cas de les irregularitats" i els demana que "assumeixin les seves responsabilitats polítiques". Unes línies més avall, ja pretenen deixar clar que "Mas és responsable", però que "la propaganda independentista es va escudar ahir de nou en el victimisme".

Tot plegat és, per a ells, "un exemple més de com la deriva secessionista intenta tergiversar la realitat a Catalunya", immersa en "la recerca d'una utopia impossible", una "utopia" que, a parer seu, "deixa de banda la qüestió transcendental que ha marcat la vida política catalana en els últims decennis: la creació d'una immensa xarxa de corrupció que va servir per a l'enriquiment personal d'alguns".

Corrupció i independència

En la mateixa línia que la resta, El Español titula "quan és impossible separar la corrupció de la independència" i defineixen l'antiga Convergència com la "locomotora de l'independentisme".

Fent-se ressò de les declaracions del Govern sobre que és un procés "pacífic", aquest mitjà aprofita per assegurar que "aquesta imatge idíl·lica és la que el cas del 3% contribueix a tirar avall" i avisen tota la ciutadania que dilluns anirà a donar suport a Mas que aquell dia declararà per haver posat les urnes, però que "no trigarà molt a declarar per corrupció".

Precisament agafant-se a això, acaba la peça posant damunt la taula que "tindria gràcia que l'avui aclamat com a llibertador Artur Mas acabés com un empestat dins dels mateixos sectors de l'independentisme". I el que és més, tornen a insistir que "els fets demostren que la corrupció està tan indissolublement unida al procés sobiranista que és impossible separar el gra de la palla. Començant pels qui acusaven Espanya de robar a Catalunya mentre omplien els seus comptes a Suïssa".

L'engany

El País fa una crítica subtil i perspicaç titulant "Artur Mas no és un delinqüent", però al cos del text vol deixar clar que "ha estat el pitjor governant de Catalunya" per haver "enganyat els catalans, al Govern i a l'Estat", però subratllant que "no tota desobediència és un delicte de desobediència".

I hi posen especial èmfasi perquè la seva conclusió és que "no és un delinqüent" perquè no va fer res més que "no fer res, ni lleis que es recordin, ni mesures diferents de les més austeres d'Europa".