La manifestació de dissabte per la llibertat dels presos ha deixat per a la història l’espectacular imatge del carrer Marina de Barcelona il·luminat per centenars de milers de llanternes de mòbils, en una acció aparentment espontània que de cop va il·luminar la nit i alhora va dibuixar un raig de llum i esperança per als empresonats i exiliats.

Segurament per això mateix, perquè la imatge icònica no deixava de ser una metàfora de l’escalf i esperança que volia transmetre la mateixa manifestació, la imatge ha estat triada per a les principals portades de la premsa catalana, just el contrari que han fet els diaris espanyols editats a Madrid.

Entre el pla obert, mostrant la gernació, i el pla curt, ensenyant només parts molt singulars de la marxa rau la diferència entre la premsa d’aquí i la d’allà i, alhora, dues maneres d’entendre la situació.

Així, la premsa catalana i no només l’alineada amb la  independència, publica avui a les seves portades imatges on es pot copsar l’assistència multitudinària —700.000 persones segons la Guàrdia Urbana—. Així ho fan, amb fotografies molt semblants, els diaris Ara, El Periódico i La Vanguardia, amb fotos aèries, mentre El Punt Avui prefereix una imatge més a peu de carrer però que igualment permet entendre l'assistència massiva.

I com ho fan des de Madrid? Just el contrari, plans curts, o molt curts, per poder explicar les coses d’una altra manera. Qui obre més el pla és El País, que així i tot només mostra un centenar de persones a tot estirar. Encara el tanca més El Mundo, que prefereix centrar-se en la presència d’Ada Colau.

 

Al seu torn, l'ABC i La Razón fan honor a la celebritat de les seves portades ensenyant plans molt curts i alhora significatius per a la seva línia editorial. Així, l’ABC opta per una imatge on pràcticament només surt una persona, i entre reixes, com a proposta de maridatge del seu titular, “El separatismo, descabezado”. Finalment, La Razón opta per la imatge en clarobscurs de tres persones en un terrat per titular “Fin del ’procés’”, un titular reforçat pel gest que fa un dels manifestants, possiblement al pas d’un helicòpter policial, la qual cosa porta a recordar que dissabte el compte oficial de Twitter del Cuerpo Nacional de Policia no va difondre cap vídeo aeri de la manifestació, tal com va fer el passat 29 d’octubre en ocasió d’una manifestació espanyolista.