Ple absolut al Pla de Palau de Barcelona per presenciar el pregó alternatiu de les festes de la Mercè, que ha protagonitzat l'actor Toni Albà. En un escenari ple d'estelades i on s'han succeït els crits d'independència, el còmic, immers en el personatge de rei Felip V, ha carregat contra les polítiques de l'alcaldessa, Ada Colau, a més de defensar la secessió com a única via.

Centenars de persones omplien a les 7 de la tarda el Pla de Palau de Barcelona per viure en directe El Merder’16, el pregó alternatiu a l’organitzat per l’Ajuntament, que tenia lloc a la mateixa hora davant del consistori barceloní.

“Som més gent que a la Plaça Sant Jaume!”, així començava l’acte mentre els assistents esperaven l’arribada d’Albà, que venia caminant des del Fossar de les Moreres acompanyat de la Coronela de Barcelona. Els primers crits d’independència no s’han fet esperar, a la vegada que apareixien cada cop més estelades entre el públic.

Gairebé a dos quarts de 8 arribaven a Pla de Palau la Coronela i Toni Albà, ara ja transformat en Felip V, rebuts amb entusiasme pels presents. 

En el discurs, el rei Felip V ha repartit a tort i a dret contra les polítiques de Colau, sense deixar-se gairebé cap dels temes candents de la legislatura, com ara els manters, la polèmica del Born, l’exposició de les estàtues franquistes, la consulta sobre l’adhesió a l’AMI o les superilles.

“Una cosa es liderar la PAH con acierto; otra es gobernar la ciudad desde tu asiento”, ha deixat caure el rei, en un dels missatges que ha llançat a Ada Colau. Sempre en to d’humor, ha afegit, referint-se al seu personatge, el monarca Felip V, que “aún estoy vivito y coleando... o debería decir, vivito y Colauando”.

L'alcaldessa no ha estat l’única del govern municipal que ha sortit rebent. També el primer tinent d’alcalde, Gerardo Pisarello, al qual, sobre la qüestió de les estàtues franquistes, l’actor ha animat els presents a “buscar la cabeza del dictador, y que se la pongan al Pisarello”.

Dedicat a Podemos i als comuns, Albà ha cridat que “no se puede”, si entre Madrid i Barcelona “hi ha tanta interferència”. En aquest sentit, ha afirmat que la solució és que “cadascú ho solucioni per la seva banda amb total independència”.

El soci de govern municipal tampoc no s’ha deslliurat de les crítiques. “Collboni es de Colau la muleta, y bien que se ha agarrado a su teta”, ha afirmat, després del pacte entre PSC i Barcelona en Comú.

Més enllà del govern, el rei Felip V ha criticat la política lingüística de Ciutadans, als quals s’ha referit com a “legionaris de Carina Mejías”, a més de fer sàtira amb els germans Fernández-Díaz.

Un cop el monarca s’ha tret la perruca i s’ha transformat en Toni Albà, ha defensat, en to més seriós, no dubtar que el pregoner oficial, Javier Pérez Andújar, “sigui un bon escriptor o periodista”, però ha criticat que ridiculitzés l'independentisme, una opció "com qualsevol altra".

Per cloure el discurs, Albà ha carregat, amb un joc de paraules, la cobertura que sobre aquest pregó han donat aquests dies diaris com El Periódico, La Vanguardia, La Razón El Mundo.

Entre els representants polítics presents a l’acte, s’ha pogut veure els diputats de Junts pel Sí al Parlament Jordi Turull i Eduardo Reyes, l’eurodiputat de CDC Ramon Tremosa, o el regidor convergent a l’Ajuntament de Barcelona Jordi Martí.

El Merder 2016 va sorgir a Twitter com a proposta de diferents usuaris independentistes d’aquesta xarxa social, disconformes amb el fet que l’escriptor Javier Pérez Andújar, que havia ridiculitzat el moviment independentista, hagués estat triat per l’Ajuntament per fer el pregó oficial. A més dels tuitaires, altres col·lectius i companyies sobiranistes han col·laborat en l’organització de l’esdeveniment, i s'ha dit que es farà públic el pressupost invertit, per mostrar que es poden fer “coses xules sense malbaratar diners”.