Una de les sorpreses del 26-J és l’espectacular millora del resultat electoral del Partit Popular tant al conjunt de l’Estat com a Catalunya. No s’han ressentit ni del cas Fernández Díaz, ni de les tensions derivades de la fallida investidura. 

“Hem estat els únics coherents i en un escenari d’incertesa amanit pel Brèxit, el votant ho ha valorat”, afirmava eufòric un diputat del PP català diumenge a la nit a El Nacional. Però la supervivència electoral del PP, fins i tot, en contextos adversos s’explica per altres factors. L’essencial: el perfil del seu electorat mal·leable sobretot a alta temperatura.

Elector poc promiscu

A Catalunya, segons l’últim baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), el 70% dels votants té més de 50 anys i és poc propens a canviar el sentit del seu vot. Ni empatitza ni simpatitza amb la causa independentista, al contrari. Per tant, lluny de castigar el PP per casos polèmics com la possible conxorxa del ministre de l’Interior, Jorge Fernández, per embrutar la imatge dels partits independentistes, l’haurien premiat.  

Jorge Fernández

Davant aquells qui ja van qüestionar la candidatura de Jorge Fernández el 20-D i hi van tornar en la campanya del 26-J, els resultats han demostrat que, en el pitjor dels escenaris, el partit no ha perdut. Tot apunta que, en el cas del PP a Catalunya, el candidat podria ser indiferent, atesa la poca volatilitat del vot.

Pel que fa al cas concret del candidat Jorge Fernández, els votants –que podrien avalar una croada contra l’independentisme– han trobat la imatge del PP de sempre amb l’afegit del discurs del catòlic practicant que connecta amb l’elector d’avançada edat i creient.  

Conscient de la dificultat de seduir l’elector de centre més jove, l’equip de campanya del PP a Catalunya –liderat per Jordi Cornet però amb un pes significatiu d’Alberto Fernández, germà del candidat– ha apostat sobre segur: actes de petit format, amb militants d’edat més avançada.

Gir de discurs

Inicialment, Fernández basava els seus discursos a marcar distàncies amb Ciutadans però l’esclat del “Fernández Gate” va obligar a redefinir els missatges de campanya. En els últims dies, el ministre de l’Interior en funcions es va presentar com una víctima de l’independentisme corrupte. Un missatge ben encaixat pels fidels.     

'Sorpasso' a C's

Aquest dilluns, després de la junta directiva en què el PP ha valorat el resultat de les eleccions, Jorge Fernández ha subratllat que han estat l'únic partit en créixer en vots i escons a Catalunya i que en molts dels municipis del cinturó metropolità –l'Hospitalet, Esplugues, Castelldefels– han fet el sorpasso a C's. També que han recuperat el diputat per Lleida: una de les fites dels estrategs estatals.   

“Els qui volien treure rèdit polític de la filtració no ho han aconseguit. En funció dels resultats, em sento molt ben acompanyat pels catalans”, ha conclòs aquest dilluns el ministre en funcions. 

L'òxid de ferro

El PP té una base electoral de ferro però el pas del temps, en aquest cas l’edat del nucli dur dels seus votants, pot ser com l’efecte del pas del temps en aquest sòlid material que es ressenteix de l'aparició de l'òxid. Si el PP no aconsegueix sumar les generacions més joves, la seva fortalesa electoral caurà en picat. Tempus irreparabile fugit.